Piłka nożna ogólnie
|
17-06-2018, 05:00 PM
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Meksyk zajebisty w kontrze 4:2:4 oni grają w pierwszej
połowie, typowe ustawienie do szybkiej kontry. Szapo ba. |
|||
17-06-2018, 06:47 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2018 06:54 PM przez szalonyAli.)
|
|||
|
|||
A jednak, tak myślałem , że 0:1 albo 1:2 dla Meksyku będzie .Meksykanie zawsze są groźni w grupie. Mogłem obstawiać , ale myślałem , że mecz o 20 :00 , teraz się dowiedziałem o wyniku ;-). Niemcy raczej w tym momencie odpadli w turnieju . Z Szwecją w najlepszym wypadku zremisuję . Szwedzi są mocniejsi od Meksyku. Serbia też skromnie jak myślałem. Brazylia - Szwajcaria może być remis , albo zwycięstwo Brazylii. Zobaczymy, nawet jak Brazylia wygra powiedźmy 2:0 to i tak po równej grze.
|
|||
17-06-2018, 07:09 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2018 07:12 PM przez kubala1122331.)
|
|||
|
|||
Martin
Też średnio lubię Widzew, ale jednak sama firma to znak jakości w polskiej piłce. Zawsze z większą chęcią obejrzy się np. Legia - Widzew niż np. Legia - Sandecja ![]() Co do komentatorów TVP to ja jakichś wymagań nie mam. Jasinę i Iwańskiego nawet lubię słuchać, wzięli kilku młodych chłopaków (np. Aleksandra Roja) i całościowo nie wygląda to najgorzej (o ile meczu Maroko - Iran nie analizuje Adam Małysz ![]() Meksyk wygrał zdecydowanie zasłużenie, no i fajnie! To co, Brazylia - Niemcy w 1/8 finału?! Cóż to byłaby za historia! Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale ten turniej jest na razie rewelacyjny. Dwa lata temu Euro było nieoglądalne w fazie grupowej, cztery lata temu też było średnio. A tutaj każdy mecz da się z przyjemnością oglądać. Dość uważnie obejrzałem sobie dzisiaj Serbia - Kostaryka, naprawdę przyjemnie mi się to oglądało, a tu potem czytam zgodne opinie, że to najsłabszy mecz na turnieju ![]() Będę zdziwiony, jak Brazylia będzie miała dzisiaj jakiekolwiek problemy. Oni mają kosmiczny potencjał. Jeśli potwierdzą dzisiaj formę ze sparingów to dla mnie staną się bezwzględnym faworytem do końcowego tryumfu. O jaki fajny ten turnieju, chyba zaczynam nim żyć! ![]() ![]() SzalonyAli Nie no, Szwedzi są słabi od Meksyku, i to sporo. Oni w składzie nawet jednego takiego grajka nie mają, jak Vela, Chicharito czy Lozano. Hirving to, moim zdaniem, jeden z największych talentów w światowej piłce. Liczę, że będzie takim Jamesem sprzed czterech lat. Ogólnie, Meksykanie nie mają słabych punktów. Jestem ciekawy ich pozostałych meczów. Obyśmy zagrali z nimi w ćwierćfinale ![]() |
|||
17-06-2018, 07:21 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2018 07:31 PM przez szalonyAli.)
|
|||
|
|||
Szwedzi wygrają grupę ;-)
No mundialu mamy drużyny z różnych kontynentów, różne style gry. Na Euro grają kraje europejskie, które grają z sb w eliminacjach, w meczach towarzyskich , maja podobny styl gry , piłkarze doskonale znają się z klubów, itd. Od początku wszyscy kalkulują . Nam mundialu , jest inaczej. Jeden zespół atakuje , drugi musi się dostosować. |
|||
17-06-2018, 10:09 PM
|
|||
|
|||
Kostaryka - Serbia
Przyznam, że byłem zaskoczony grą Serbów. Szybko zrzucili tremę i zaczęli sobie klepać, kiwać, wrzucać i ogólnie fajnie grać. Mam tylko nadzieję, że Milinković-Savić zaliczy słabszy turniej i Juventus nie będzie musiał walczyć z tuzami o tego zawodnika (tam samo jak o Golovina, który też jest na celowniku od paru tygodni). Sam mecz na pewno nie był najsłabszy na turnieju (myślę, że Egipt-Urugwaj był słabszy). Tak czy siak mecz był żywy, działo się sporo a Navas udowadniał że jest bramkarzem światowej klasy. Gol Kolarova fantastyczny choć ewidentnie zawalili zawodnicy z muru, gdyż piłka przeleciała między ich karkami/garbami. W odpowiedzi piłkarze z Ameryki ruszyli do śmielszych ataków i aż szkoda, że nie grali tak przez całe spotkanie. Mogło być 1:1, mogło 2:0 ale ostatecznie mamy 1:0 dla Serbii i otwarte perspektywy na awans. Niemcy - Meksyk To był mecz. Dla mnie obok Portugalii z Hiszpanią najlepszy do tej pory. Akcja za akcją, cios za cios, bardzo szybkie wyprowadzanie piłki i dwaj świetni bramkarze: Neurer i Ochoa. Koniec końców różnice minimalne - jedna z kontr Meksyku zamieniona na bramkę, a Niemcy tylko ostemplowali poprzeczkę (po palcach Ochoy). Później Meksyk zmienił taktykę i bardzo się cofnął zmuszając Niemców do ataku pozycyjnego. Pomyślałem, że się przejadą na tym, ale Niemcom nie za bardzo taki atak pozycyjny się uśmiechał. Próbowali wrzutek i strzałów, ale praktycznie co chwila byli blokowani. Jedyna spora różnica między zespołami jaką zaobserwowałem to przejście z obrony do ataku i powrót. Gdy Meksyk wychodził z kontrą bywało 3 na 2 ew. 4 na 4, gdyż Niemcy wracali bardzo wolno. Natomiast jeśli taka kontra zwolniła (albo Niemcy wychodzili z kontrkontrą) to Meksykanie bardzo szybko odbudowywali linie broniąc w 7-8 osób. Niemcy próbowały, ale także tutaj mogło się to skończyć i 1:1 jak 0:2. Ogółem mecz żywy, ale na Niemcach bym psów nie wieszał, faworyci mają bardzo pod górę na dzień dobry mundialu, a grupa będzie ciekawa choć nie wyobrażam sobie, aby Niemcy nie wyszli do 1/8. Brazylia - Szwajcaria No i wyszli Brazylijczy. Ale zaczęli Szwajcarzy. Mecz bardzo równy, ciekawy choć bez klarownych sytuacji. Studio TVP mocno pojechało po Neymarze - w mojej ocenie za mocno, choć oczywiście występu nie może zaliczyć do udanych. W pewnej chwili zastanawiałem się jak ten Jesus na "dziewiątce" ma zdobywać bramy dla Brazylii jak wszystkie piłki podkrada (dosłownie) Neymar. Bramka dla Brazylii cudowna, ale o dziwo Szwajcaria nie podłamała się. Tutaj miałem drugą chwilę zadumy, bo przecież "Szwajcarzy musieli mieć 0:1 wkalkulowane w taktykę". I faktycznie - grali dalej podobnie, a po przerwie wzięli przykład z Brazylii - pierwszy celny strzał = gol. Rozumiem kontrowersje w przypadku tego odepchnięcia Mirandy w polu karnym, ale myślę że puszczenie tej akcji nie jest karygodnym błędem. Później Szwajcarom sprzyjało szczęście (szczególnie koziołkujący strzał Mirandy z 11-tu metrów bez reakcji Sommera), ale koniec końców mamy remis (osobny mały szacun dla Neymara, który wolnego w ostatniej minucie nie strzelał a fajnie zagrał). Koniec konców z grupy bardzo mocnych zespołów: Portugalia, Hiszpania, Niemcy, Brazylia, Francja, Argentyna - wygrała tylko Francja, a Niemcy polegli na otwarcie. Najlepsze jest to, że każdy z zespołów pokazał coś fajnego a w sumie najbardziej w moich oczach rozczarowała Brazylia (choć tam widać ogromne rezerwy, trzeba tylko to poukładać, żeby gracze sobie nie przeszkadzali ![]() |
|||
18-06-2018, 12:19 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2018 12:20 PM przez szalonyAli.)
|
|||
|
|||
Portugalia grała z hiszpanią , więc remis był bardzo prawdopodobny. Silne zespoły zawsze mają początku na poczatku turnieju szczególnie jeśli chodzi o mistrzostwa, regułą jest, że na każdych mistrzostwach jeden z faworytów nie wychozi z grupy . Brazylia zremisowała ale pokazała potencjał, Hiszpania i Portugalia też , Francja wymęczyła punkty ale też pokazała , że ma dużo w zanadrzu, mają niewygodnych rywali , ale wygrali pierwszy mecz , więc bdz z górki. Najgorzej wypadła Argentyna i Niemcy i oni mogą nie wyjsc. Argentyna gra z Chorwacją teraz i nie jest faworytem , ale Nigeria też może postawić się Islandii. Obstawiam , że zajmą 2 miejsce. No Niemcy raczej nie pokonają Szwedów, obstawiam remis . Z koreą może być pogrom na pożegnanie.
|
|||
18-06-2018, 03:58 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2018 04:19 PM przez Gogolius.)
|
|||
|
|||
Wszystko to prawda, tylko o ile można zrozumieć że niespodzianki się będą zdarzać i faworyci niewychodzić z grupy, o tyle jednak tak słabego otwarcia żelazna czołówka nie miała nigdy. Ale to tylko dobrze świadczy o turnieju.
Za chwilę Belgia - Panama. Byłem zakochany w Belgii cztery lata temu i łatwo wybaczyłem im odpadnięcie w 1/4 z Argentyną, ale po tym co zrobili na ostatnim euro stracili moją sympatię. Sercem za Panamą. Swoją drogę TVP oszalała, Frankowski i Janas w jednym studiu ![]() |
|||
18-06-2018, 06:28 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2018 06:29 PM przez szalonyAli.)
|
|||
|
|||
Tak Belgia jest mocna. Panama grała z charakterem , ale mieli problem aby wykończyć akcję. Belgia faktycznie może zaskoczyć bo mają potencjał ale widać , że nie są w rytmie. Dobrze dla nich , ze pierwszy mecz z Panamą . Bo gdyby grali z taką Australią , Peru czy Islandią to mogło być różne. Ciekawe jak spisze się Anglia, bo Belgia mocna. Szwedzi , widziałem w robocie drugą połowę. Szwedzi dobrze w obronie. Fajnie zagrała Korea, titi taka taka nawet im wychodziła. Dla mnie Szwecja z Niemcami gra spokojnie na remis . A Korea może postraszyć Meksyk zobaczymy.
|
|||
18-06-2018, 10:17 PM
|
|||
|
|||
Szkoda Tunezji dzisiaj, mogły być jakieś emocje w grupie G, a tak to już pozamiatane...
Ale już jutro... Jakie odczucia i przewidywania? W sumie mundial bez Polski jest fajny - taki spokojny ![]() |
|||
19-06-2018, 07:32 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2018 07:34 AM przez Gogolius.)
|
|||
|
|||
Korea - Szwecja
Meczu nie oglądąlem, więc nie za bardzo mam się jak wypowiedzieć. W sumie rezultat chyba zgodny z mocą obu drużyn, takie 1:0 po karnym szału nie robi. Niemiaszki wg mnie się przejadą po Szwedach wyraźnie wygrywając. Panama - Belgia Ogólnie to jestem rozczarowany grą Belgii, szczególnie w obronie. W pierwszej połowie wręcz dopuszczali Panamczyków do swobodnego grania i wchodzenia w pole karne (rzadko bo rzadko ale jednak), a w jednej sytuacji dośrodkowanie gdzie w polu karnym nie było nikogo z Panamy obrońca na ślepo wybił na rzut rożny <komunikacja>. W drugiej połowie utrudniali życie i "tylko" popełniali błąd w ustawieniu jak przepuszczenie prawego pomocnika Panamy do sytuacji sam na sam bo wrzutce (przy stanie 1:0). W ataku lepiej, ale nie dużo lepiej - słabe stałe fragmenty gry i trochę casus Argentyny - za mało zgrania, za to więcej indywidualnych popisów. Ostatecznie 3:0, ale spodziewam się powtórki sprzed lat i przeszkolenia Belgów w meczu z klasowym rywalem. No chyba, że nagle wyciągną tonę wniosków, ale to się zobaczy już w kolejnym meczu. Co do Panamy to póki co piłkarsko najsłabsza drużyna mundialu - pal sześć niskie posiadanie piłki i małą ilość akcji bo to zrozumiałe, ale nie widziałem jeszcze na tym turnieju takiej trudności z wymianą podań, tylu niedokładności i ogólnie błędów. Są szybcy i potrafią coś zrobić jeden na jeden, w drugiej połowie mieli fajną klepkę a ostatecznie mogli ze dwie bramki zdobyć po otwierających zagraniach z głębi pola, ale czasem to podczas najprostszych wyjśc z własnej połowy potrafili podać albo do przeciwnika, albo do kolegi który przeciwnika miał na plecach. Niemniej im można wybaczyć sporo więcej niż Belgom - jak na debiut i wynik 0:3 to zagrali całkiem niezły mecz. Anglia - Tunezja Bardzo fajny mecz do oglądania, bo miał swoją historię i przebieg. W bramce Tunezji występuje piłkarz dla którego to czwarty mecz w reprezentacji. To tak jakby na Senegal w Polsce wyszedł Białkowski. I ten bramkarz broni bardzo dobrze, nie mając nic do powiedzenia przy golu na 1:0 po czym z powodu kontuzji musi zejść z boiska. Wielka szkoda. Swoją drogą przerwa wymuszona jego zmianą wybiła z rytmu Anglików, którzy początek mieli huraganowy (to samo co Argentyna, Francja czy Belgia - masa akcji, strzałów ale ostatecznie nic z tego nie wynikało), a później oddali pole. Karny dla Tunezji trochę śmieszny bo obrońca bez wyobraźni - tutaj też brawo dla bramkarza wyspiarzy bo prawie tego karniaczka wyciągnął (z uwagą przyglądałem się właśnie Pickfordowi, bo szczególną estymą darzę bramkarzy a że ten jest mimo wszystko niespodzianką w składzie Anglii to byłem ciekaw jego występu). Podobało mi się, że Tunezja nie zwiesiła głów i robiła co mogła by wywalczyć dobry rezultat (spodziewałem się po szybkim 1:0 wysypu goli). Ostatecznie Anglicy dopięli swego w doliczonym czasie gry, gdzie drugą bramkę bardzo fajnym strzałem głową zdobył Kane. Trochę mam problem z Anglikami - wg mnie bliżej im jednak do Argentyny niż Francji - wszystkie te zespoły męczyły się ze swoimi rywalami, ale o ile na Francuzów patrzę z optymizmem to na Argentyńczyków z pesymizmem. Anglia była o krok by wieszać na niej psy po tym spotkaniu, ale ostatecznie broni ich wynik. Cudów po tej ekipie się nie spodziewam (uważam, że 1/8 z nimi byłaby bardzo dobrą opcją dla Polaków), ale odnieśli bardzo ważne zwycięstwo a przy tym co gra Belgia mogą spokojnie wygrać grupę (choć nie zdziwi mnie jakiś wynik 3:2 w meczu z Belgią). Dziś robię sobie przerwę na mundialu, mecze zobaczę tylko na skrótach późnym wieczorem. Co do meczu z Senegalem to na dwoje babka wróżyła, potrafię sobie wyobrazić pewne 2:0 dla Polski po mądrym meczu, gdzie wyłączamy Afrykańczyków z gry, a potrafię sobie wyobrazić miazgę w stylu 0:4 gdzie szybko stracimy gola, padniemy psychicznie i Afrykanie siłą rozpędu zdobędą kolejne bramki. Mimo wszystko postawiłbym na kunktatorskie 1:0 dla Polski. W drugim meczu Kolumbia raczej poradzi sobie z Japonią, która ostatnio miała trzęsienie ziemi w kraju i zawodnicy nie mają tak czystych głów jak mieć powinni. Paradoksalnie najciekawszy mecz z obiektywnego punktu widzenia to mecz ostatni: Rosja-Egipit. Jeśli zagra Salah a Egipcjanie wyciągną wnioski z meczu z Urugwajem to powinni sobie poradzić. Jeśli nie to Rosja zapewni sobie już dziś awans do 1/8. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 29 gości