Piłka nożna ogólnie
|
10-01-2017, 10:53 PM
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Fifa chyba na trzy minuty przed galą szukała tych nominacji, gol z wiatrem
|
|||
11-01-2017, 09:37 AM
|
|||
|
|||
(09-01-2017 10:08 PM)Gogolius napisał(a): Od 2026 roku na Mistrzostwach Świata występować będzie 48 drużyn. Chciwość zgubi tych frajerów. Podobnie jak WBA, która traci w oczach kibiców po wprowadzeniu dodatkowych pasów mistrzowskich. Ciekaw jestem oglądalności - jaką będą miały pierwsze mecze grupowe. A po drugie, co ze środkami bezpieczeństwa? Kontrolować kibiców z kilkudziesięciu państw to będzie nie lada wyzwanie dla każdego kraju. "Non clamor sed amor sonat in aure Dei" |
|||
11-01-2017, 04:39 PM
|
|||
|
|||
Volodymyr Kostevych został nowym piłkarzem
Kolejorza. W środę 24-letni obrońca podpisał kontrakt z Lechem. Z poznańskim klubem związał się czteroletnią umową obowiązującą do grudnia 2021. To pierwszy od roku i przejścia do Poznania Nickiego Bille "płatny" definitywny transfer Lecha - latem poznański klub pozyskał trzech piłkarzy, którym skończyły się kontrakty (Lasse Nielsen, Matusz Putnocky) bądź je wcześniej rozwiązali (Radosław Majewski) oraz wypożyczył z Lechii Gdańsk Macieja Makuszewskiego. Teraz także skorzystał z zawodnika bez kontraktu (Mihai Radut), ale już za Kostewycza będzie musiał Karpatom Lwów zapłacić. Kwota ta nie została jednakujawniona, a branżowy portal transfermarkt wycenia obrońcę na 600 tys. euro. Na pewno jednak poznaniacy zapłacili mniej. Ukrainiec ma w "Kolejorzu" zastąpić Tamasa Kadara, który chce odejść do silniejszej ligi. Co prawda wiceprezes Lecha Piotr Rutkowski, a wraz z nim trener Nenad Bjelica zapowiadali, że ewentualne transfery są możliwe dopiero po sprzedaży któregoś z obecnych zawodników, ale w przypadku Kostewycza zrobili wyjątek. Nie chcieli ryzykować sytuacji, że sprzedaż Kadara nastąpi tuż przed startem sezonu, a jego następca nie będzie gotowy do gry. Stąd transfer Kostewycza już teraz. - Cieszę się, że podpisałem ten kontrakt, bo dla mnie przejście do Lecha to okazja do podniesienia umiejętności. Chcę grać o trofea, a w tym klubie jest to możliwe - mówi 24-letni obrońca, który podpisał z klubem kontrakt obowiązujący do końca 2020 roku. Jak sam przyznaje, jest głównie lewym obrońca, ale może także grać na innych pozycjach. - Zaczynałem w ataku, ale od początku kariery seniorskiej gram na lewej obronie. Czasem trenerzy wystawiali mnie też na skrzydle lub w środku pomocy - mówi Kostewycz. Lech obserwował tego zawodnika przez blisko dwa lata, na końcu trener Bjelica wybierał lewego obrońcę spośród dwóch kandydatów. Zdecydował się na Kostewycza, u którego ceni dobre przygotowanie motoryczne i boiskową inteligencję. - Chcieliśmy mieć w zespole ofensywnie grającego lewego obrońcę i liczymy, że Wołodymyr spełni nasze oczekiwania. Dzięki temu transferowi na każdej pozycji mamy mocną rywalizację - mówi wiceprezes Rutkowski. Kostewycz już w środę odbył pierwszy trening. |
|||
11-01-2017, 05:47 PM
|
|||
|
|||
Cytat:Dzięki temu transferowi na każdej pozycji mamy mocną Ja bym się troszeczkę z panem Piotrkiem nie zgodził, szczególnie jeśli chodzi o defensywę. Transfer tego Ukraińca oczywiście cieszy, ale czy można nazwać nawet tę lewą obronę mocno obsadzoną, jeśli odejdzie Kadar i do gry będzie tylko jeden lewy obrońca? A prawa obrona? Kędziora, a poza nim nie ma nikogo, nawet juniora. To samo środek obrony, gdzie po odejściu Aarajuriego mamy do dyspozycji tak naprawdę tylko Bednarka i średniego Nielsena, bo ciężko liczyć Wilusza, który w Lechu się zwyczajnie spala i sam mówi, że chce gdzieś odejść, czy Dudkę, który nie jest brany pod uwagę przez Bjelicę nawet w kontekście meczów sparingowych? Kostyanowicz to tylko kropla w morzu potrzeb, jeśli chodzi o defensywę. Potrzeba jeszcze minimum dwóch, a nawet trzech zawodników i to tylko pod warunkiem, że żaden z defensorów już nie odejdzie... Bramkarze, środek pola, skrzydła i nawet napastnicy są okej. Ale z 4-5 obrońcami będzie ciężko walczyć w dłuższej perspektywie, szczególnie jeśli latem (mam nadzieję) dojdzie gra w europejskich pucharach. |
|||
11-01-2017, 08:34 PM
|
|||
|
|||
Ivan Gonzalez, hiszpański obrońca ma zostać nowym piłkarzem Wisły Kraków. 28-letni zawodnik
jest już w Krakowie, a od podpisania kontraktu dzielą go testy medyczne. Jeżeli zaliczy je pozytywnie, to zastąpi w Wiśle Richarda Guzmicsa. Wisła Kraków w zimowym okienku transferowym straciła swojego podstawowego środkowego obrońcę. Richard Guzmics zdecydował się kontynuować swoją karierę w Chinach, a krakowski klub musiał znaleźć następcę reprezentanta Węgier. Głównym kandydatem jest Ivan Gonzalez, 28-letni Hiszpan, który piłkarskie wykształcenie zdobywał w Maladze, a w swoim CV ma m.in. Real Madryt. Hiszpan swoją karierę rozpoczął w Maladze. W pierwszej drużynie rozegrał 29 spotkań w La Liga, w których strzelił jednego gola. Solidna forma zaowocowała transferem do Realu Madryt. Tam odbił się od ściany, a jego obecność w zespole "Królewskich" ograniczyła się do gry w rezerwach. W kolejnych latach hiszpański obrońca kontynuował swoją karierę w Erzgebirge Aue. Występował też w ASA Targu Mures w Rumunii i drugiej lidze hiszpańskiej w Alcorcon. Portal Transfermarkt wycenia Gonzaleza na 700 tysięcy euro. Do Wisły może jednak trafić za darmo, na zasadzie wolnego transferu. |
|||
12-01-2017, 08:17 PM
|
|||
|
|||
Robert Pich wzmocnił piłkarski Śląsk Wrocław. 28-letni pomocnik trafił do Śląska z FC Kaiserslautern.
Słowacki pomocnik będzie występował we wrocławskim klubie już po raz trzeci. Podpisał kontrakt na 1,5 roku. Pich, który w przeszłości był piłkarzem m. in. Żiliny po raz pierwszy trafił do Wrocławia wiosną 2014 roku. W pierwszej rundzie rozegrał 13 meczów, ale nie zdobył gola. Dużo lepszy był dla niego sezon 2014/15, kiedy to w 37 meczach strzelił aż 10 bramek. Początek kolejnego sezonu znów był bardzo udany. Słowak w 7 meczach strzelił 3 gole i został sprzedany do FC Kaiserslautern. W niemieckim zespole nie wywalczył miejsca w składzie i wiosną 2016 został wypożyczony do Śląska. Rozegrał 16 meczów, ale nie zdobył bramki. We Wrocławiu czuję się jak w domu przyznał Pich: -Nie czuje się jak nowy, ale zawsze jest coś nowego, są nowi piłkarze i i trzeba się rozegrać z nową drużyną. Jestem szczęśliwi, że udało dogadać i ustalić warunki korzystne dla obu stron. A ja czekam na kolejne wzmocnienia, niech Matysek zabiera się do roboty bo obiecał Urbanowi na drugie zgrupowanie w Turcji, ze będzie miał już skompletowaną kadrę. Przede wszystkim brakuje defensywnych pomocników i przydałby się jakiś prawdziwy bramkarz. |
|||
13-01-2017, 08:19 PM
|
|||
|
|||
Weszlo.com poinformowało, że Aleksandar Prijović zostanie zawodnikiem PAOK-u Saloniki. Legia ma zarobić na tym transferze 2,2
mln euro i 15 procent od kolejnego transferu Szwajcara. W sobotę mają zostać złożone wszystkie podpisy. Z kolei "Wojskowi" pozyskali z Zagłębia Sosnowiec Vamara Sanogo. 21-letni napastnik trafi na Łazienkowską dopiero w czerwcu - ten sezon dokończy w barwach Zagłębia. |
|||
13-01-2017, 10:08 PM
|
|||
|
|||
Chyba nie rozumiem tego ruchu ze strony Prijovicia
|
|||
13-01-2017, 10:37 PM
|
|||
|
|||
8 zespół ligi greckiej bez szans na mistrza.
Też nie rozumie, myślałem że ma trochę większe ambicje. |
|||
14-01-2017, 12:19 AM
|
|||
|
|||
Pewnie nie wierzy w siebie tak bardzo, jak wierzą w niego kibice. Dostał 100k euro więcej rocznie i poszedł do Greków. Do tego lepszy klimat, zim chyba tam zbyt poważnych nie ma.
"Non clamor sed amor sonat in aure Dei" |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 50 gości