Wasyl Łomaczenko
|
02-03-2014, 05:08 PM
|
|||
|
|||
RE: Wasyl Łomaczenko
Ja jestem totalnie zaskoczony walką, a przede wszystkim wynikiem. Spodziewałem się wałka na Salido, a go nie było. Są jednak rzeczy w boksie, o których nie śniło się fiozofom Nie wiem w takim razie po co Arum wystawial Łomaczenkę do takiej walki skoro nie miał zamiaru zrobić z niego wielkiej gwiazdy i dać mu lekką ręką przegrać. Jestem zaskoczony, ale przynajmniej można choć na chwilę odzyskać wiarę w boks.
Co do samej walki. Salido nie wygrał umiejętnościami, bo te kilkukrotnie większe ma Ukrainiec. Jednak cwaniactwo, obijanie tułowia rywala i uderzanie poniżej pasa, przy biernej podstawie sędziego dały mu zwycięstwo. Łomaczenko walczył jednak... jak amator. Mało ciosów, często ładnie wchodzących, ale jednak agresja i pressing Salido zaprocentowały zwycięstwem. Ciekawe co dalej z Salido. W to, że będzie mistrzem nie mam żadnych wątpliwości, ale kiedy? I jak będzie prowadzony? Oj, bardzo ciekawy jestem |
|||
02-03-2014, 05:21 PM
|
|||
|
|||
Salido, udowodnil to co wiedzial kazdy... doswiadczenie, to bardzo cenny atut. Cieszy mnie ten wynik bardzo, a jeszcze bardziej mnie cieszy przegrana Ukraica, o ktorym stary Bob juz mowil, jak o geniuszu ktory rodzi sie raz na 1000lat. Zimny prysznic sie przyda.
Co dalej... Czekam az Russell, upomni sie o pasek. |
|||
02-03-2014, 05:34 PM
|
|||
|
|||
Dla mnie to zadna duza niespodzianka. Jezeli mam byc szczery, to do dzisiaj nie widzialaem na oczy tego Ukraica, i bylem bardzo ciekawy jak sie zaprezentuje. Dla mnie pokazal sie bardzo dobrze, jak na tak male doswiadczenie. Co istotne.. Wasyl, walczyl z sporo ciezszym, i bardzo doswiadczinym gosciem, gdzie w koncowce mial okazje go nawet polozyc. Duzy talent, ale nie zgadzam sie co tego, ze byla to duza niespodzianka. Duza niespodzianka, to byly kursy bukow.
|
|||
02-03-2014, 05:35 PM
|
|||
|
|||
Łomaczenko jest bardzo dobry, ale zadecydowało parę czynników, o których było tutaj pisane:
1) Łomaczenko ma mimo wszystko dość amatorski styl, to nie jest Rigo, który by może i przestał połowę walki, ale zakontrowałby Salido na śmierć, nie martwiąc się o swoją kondycję. 2) Łomaczenko martwił się o kondycję, dlatego "przespał" pierwsze rundy, które powinny być jego atutem i obudził się za późno, czyli jak wyżej słusznie zauważono "too little, to late" 3) Salido to jak pisałem, w przeciwieństwie do ideału amatora - Łomaczenki, uosobienie pięściarza zawodowego - ze wszystkimi brudnym sztuczkami. To, że będzie bił po biodrach i na granicy legalności - wiadome od zawsze, że będzie wjeżdżał z głową - wiadomo, że dobrze sobie radzi z mańkutami - wiadomo. To chyba najgorszy z możliwych mistrzów w piórkowej jakiego mógł dostać ktoś, kto de facto jest debiutantem na ringu zawodowym. 4) No i ta różnica dwóch kategorii wagowych, to gwóźdź do trumny całej tej imprezy. Znowu - wiadomo było, że Orlando jest silniejszy fizycznie i będzie cięższy, ale tą zagrywką z ważeniem (brak ambicji, hehe) dołożył całkowicie do pieca. Jedyne zaskoczenie to tak naprawdę brak uprzywilejowania Łomaczenki przez sędziów (a wręcz dyskryminacja przez ringowego). |
|||
02-03-2014, 07:34 PM
|
|||
|
|||
Salido dużo cięższy i jeszcze pomagał sobie faulami jak dla mnie to trochę nie w porządku było.
|
|||
02-03-2014, 07:55 PM
|
|||
|
|||
Tak czy inaczej Wasyl ma dobre doświadczenie jak się walczy na zawodowstwie i jeśli się pozbiera to kolejna szansa mistrzowska przyjdzie szybko.
|
|||
02-03-2014, 08:02 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2014 08:09 PM przez Krzych.)
|
|||
|
|||
(02-03-2014 05:35 PM)Matys napisał(a): Jedyne zaskoczenie to tak naprawdę brak uprzywilejowania Łomaczenki przez sędziów (a wręcz dyskryminacja przez ringowego). Też odniosłem takie wrażenie jakby sędzia ringowy odnosił się i zachowywał w stosunku do Łomaczenki z lekką pogardą. Tak jakby chciał mu przekazać "Co Ty tu w ogóle robisz, chłopcze". To nie jest tajemnica, że w środowisku bokserkim wiele osób uważało tą walkę za skrajnie niesprawiedliwą i fakt, że przychodzi sobie taki Vasyl, pokonuje jakiegoś no-name i dostaje walkę o pas podczas gdy wielu musiało pracować na to wiele lat uważano za kuriozum. I ja się po części, dużej części, z tym zgadzam. A sędzia ringowy to akurat najlepiej wie przez co przechodzą zawodnicy w ringu i potraktował go jak chłoptasia z bogatej rodziny co się przyjechał wozić Ferrari do biednej dzielnicy gdzie ludzie harują na jedzenie. I w sumie dobrze, takie ciąganie za rączkę powinno się tępić a już tym bardziej w takiej dyscyplinie sportu, to są jakieś szachy, tu ludzie ryzykują zdrowiem i życiem za coś, co on dostał za darmo. |
|||
02-03-2014, 08:31 PM
|
|||
|
|||
To miał być historyczny pojedynek, ponieważ wspaniały Wasyl Łomaczenko (1-1, 1 KO) już w drugiej walce zawodowej stanął przed szansą zdobycia tytułu mistrza świata. Po kontrowersyjnym werdykcie niejednogłośnie na punkty wygrał dotychczasowy champion - Orlando Salido (41-12-2, 28 KO).
Czytaj więcej na http://sport.interia.pl/boks/news-lomacz...aign=other http://www.siepomaga.pl/s/klikaj "Musimy nauczyć się wspólnie podejmować decyzje i czasami poświęcić część swoich interesów na rzecz całej Europy" Donald Tusk |
|||
02-03-2014, 08:36 PM
|
|||
|
|||
Interia cytuje zawsze artykuł z bokser.org ; )
|
|||
02-03-2014, 09:02 PM
|
|||
|
|||
Metzger
Zniszczyłeś go Wielki Props |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »