Wasyl Łomaczenko
|
06-08-2013, 11:43 AM
|
|||
|
|||
Wasyl Łomaczenko
Urodzony na Ukrainie w 1988 r. jeden z najlepszych pięściarzy amatorskich XXI wieku. Dwukrotny mistrz olimpijski z Pekinu i Londynu. Najpierw w kategorii piórkowej, a następnie w lekkiej. Jest również mistrzem Europy i świata. Na wielkich imprezach niepokonany od 6 lat. Bokser w mojej opinii kompletny. Doskonały technicznie, szybki, bardzo silny i do tego leworęczny. Niedawno podpisał zawodowy kontrakt z grupą Boba Aruma. Jak sam deklaruje, już w drugim występie profesjonalnym zamierza sięgnąć po mistrzowski pas. Jego debiut jest planowany na 12 października w Las Vegas. Oto dorobek medalowy Łomaczenki: Igrzyska olimpijskie - złoto (Pekin 2008, waga piórkowa) - złoto (Londyn 2012, waga lekka) Mistrzostwa świata - złoto (Baku 2011, waga lekka) - złoto (Mediolan 2009, waga piórkowa) - srebro (Chicago 2007, waga piórkowa) Mistrzostwa Europy - złoto (Liverpool 2008, waga piórkowa) |
|||
09-08-2013, 10:52 AM
|
|||
|
|||
RE: Wasyl Łomaczenko
Łomaczenko zadebiutuje 12 października podczas gali w Las Vegas, walka zakontraktowana na 10 rund rywal nieznany.
|
|||
09-08-2013, 11:01 AM
|
|||
|
|||
10 rund na zawodowy debiut? Zaczynają z grubej rury. Oby się nie przeliczyli, bo np. taki Shiming w swoich pierwszych walkach zawodowych nie błyszczał.
|
|||
09-08-2013, 11:04 AM
|
|||
|
|||
Łomaczenko podobnie walczy do Gołovkina, brakuje mu precyzji siły ale ogólnie ta sama szkoła.
|
|||
10-08-2013, 12:10 PM
|
|||
|
|||
Shiming przecież nie miał błyszczeć, on miał ściągnąć swoich rodaków przed tv, przyciągnąć do boksu i zapewnić Top Rank "wejście smoka" na dziewiczy w zasadzie rynek chiński. Łomaczenko to zupełnie inna skala talentu, materiał na gwiazdę sporego formatu nawet w USA.
W jakiej kategorii ma na razie walczyć? Lekkiej? |
|||
10-08-2013, 01:21 PM
|
|||
|
|||
Ale jednak mimo wszystko więcej się po Shimingu spodziewałem. Na razie to taki narwany cepiarz, ale założę się, że walkę o pas prędzej czy później dostanie.
A Łomaczenko pewnie w lekkiej. Niżej raczej zrzucał nie będzie, bo i prestiż mniejszy i on sam by się męczył, a wyżej też raczej nie, bo z tego co pamiętam to zaczynał w piórkowej. Myślę, że lekka to optimum na początek. |
|||
10-08-2013, 01:21 PM
|
|||
|
|||
RE: Wasyl Łomaczenko | |||
10-08-2013, 01:26 PM
|
|||
|
|||
Nie za bardzo mam obraz tych dwóch kategorii, ale chyba jednak w lekkiej miałby ciekawszych rywali (Gamboa, Figueroa, deMarco, Burns i wielu innych), niż w super featherweight.
|
|||
10-08-2013, 01:29 PM
|
|||
|
|||
RE: Wasyl Łomaczenko | |||
10-08-2013, 01:35 PM
|
|||
|
|||
No tak, nie do końca zrozumiałem cię, bo dopiero teraz przeczytałem, że chce do drugiej walki zdobyć pas Ambitnie...
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: