Piłka nożna ogólnie
|
23-06-2014, 10:28 PM
|
|||
|
|||
![]() (23-06-2014 09:58 PM)Gogolius napisał(a): Te, faktycznie 0_0Z ciekawości sprawdziłem i już na pierwszym Mundialu w 1930 r. pokonali dwie europejskie reprezentacje. Dalej już nie sprawdzałem. |
|||
23-06-2014, 10:30 PM
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Mnie martwi obrona Holandii ,Australia wbiła im dwa gole .
Nie jestem znawcą piłki ,oglądam tylko mundiale i euro ,przed turniejem stawiałem na Niemców (drużyna turniejowa) Z Niemcami czy Francją mogą przerypać no i ta nieobliczalna Kolumbia . ![]() |
|||
23-06-2014, 10:46 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2014 10:53 PM przez Gogolius.)
|
|||
|
|||
Ok, Metzger masz mnie. Powtarzam jak debil mainstreamowe teksty, a sam nie sprawdzę zadowolony z ostatnich pięciu mundialów
![]() ![]() Dzień 12. Mundial przyspieszył bo mamy cztery mecze dziennie, choć transmisje są dwie (chyba że ktoś sobie włączył obie naraz ![]() W grupie B emocji było mniej, Australia z Hiszpanią zagrały o honor a Holandia z Chile o 1. miejsce. Meczu obrońców tytułów nie oglądałem więc krótka notka: Hiszpania zagrała lekko, z polotem i bez żadnej presji. Iniestowa asysta Iniesty przy golu na 2:0, kapitalny gol Villi na 1:0, na spokoju gol Maty przy 3:0, żadnego celnego strzału Australii. Łatwo szybko i przyjemnie. Przed mundialem taki wynik i przebieg gry można było typować w ciemno - w trakcie mundialu sporo się wydarzyło. Mimo to Australia może powiedzieć, że miała udany mundial, a nie Hiszpania. Odnotować jeszcze trzeba, że Hiszpanie wyszli innym blokiem obrony, dwoma nominalnymi napastnikami (Torres i Villa) i widać, że Del Bosque coś może z nich wycisnąć. Może właśnie takiej wtopy repra Hiszpanii potrzebowała? Drugi mecz mimo, że o stawkę to nie był porywającym widowiskiem. Pierwsza połowa to walka w środku pola, sporo przepychanek, paru fauli, ale bez wielu klarownych sytuacji. Minimalnie aktywniejsi byli Oranje, ale bez szału. Druga połowa była lepsza: akcji było więcej, formacje już nie tak szczelne, ale to Holendrzy mieli przewagę jakościową: groźny strzał z dystansu po którym był rzut rożny, wrzutka i najniższy zespół na mundialu nie miał wiele do powiedzenia. Przy 1:0 dla Holandii właściwie emocje się skończyły, bo nie zanosiło się na to, żeby Chile miało wpakować dwa gole. Bramkę na 2:0 wypracował Robben - w ramach zabójczej kontry, w swoim stylu przebiegł kilkadziesiąt metrów ale zamiast strzelać, to idealnie wyłożył piłkę koledze, który wpakował ją do pustej bramki. Holandia gra do bólu skutecznie powtarzając to z czego słynęła 4 lata temu (i tak jak grała Hiszpania - oba te zespoły dotarły do finału i pokazały jak trzeba grać na takich turniejach) - wygrywa pewnie z przeciwnikami, jak ma okazję to strzela dużo, jak nie ma okazji to po prostu pilnuje tyłów i strzela tyle ile trzeba. Chile zaskoczyło pozytywnie - fajny mecz z Australią, taki radosny. Do tego pewne, taktyczne, wybiegane zwycięstwo z Hiszpanią. Mecz z Holandią? Nie potraktowali go na 100%, ale myślę że będą groźni. Hiszpania - no, powiedziano wszystko. Wyciągnąć wnioski z turnieju i poprawić się za dwa lata. Australia - szczególnie meczem z Holandią i drugą połową z Chile zaskarbiła sobie sympatię kibiców. Mimo trzech porażek to jednak występ mogą zapisać na plus. W grupie A teoretycznie oba mecze były o stawkę, Brazylia grała z Kamerunem o zapewnienie sobie pierwszego miejsca w grupie, a Chorwacja zmierzyła się z Meksykiem w bezpośrednim boju o awans. Najpierw krótko o meczu, którego nie widziałem: Brazylia nie jest w formie jaką pokazywała na pucharze konfederacji. Kamerun strzelił im gola w pierwszej połowie, mógł drugą (poprzeczka) - to już wiele mówi. W ataku ich skuteczność wrażenia na mnie nie robi, bo Kamerunowi to Chorwacja strzeliła 4 gole, a Meksyk 3. Ale z gadania głów w studio wynika, że całościowo gra Brazylii zawodzi i oglądając dwa pierwsze mecze Canarinhos mogę się z tym zgodzić. Drugi mecz był baaardzo emocjonujący. Pierwsza połowa wprawdzie jeszcze "letnia", ale druga to już nerwówka. Meksyk zaliczył uderzenie w poprzeczkę w pierwszej połowie, miał kilka akcji gdzie brakło ostatniego podania/dotknięcia, ale zdecydowanie był lepszy w tej odsłonie. Trener Chorwacji zapowiadał cierpliwą grę w pierwszej połowie i czekanie na gola - i faktycznie tak Chorwacja grała. Meksyk przycisnął jeszcze bardziej w drugiej połowie, a Ochoa miał naprawdę niewiele pracy. Najgłośniejsza sytuacja miała miejsce po godzinie gry: Srna we wlasnym polu karnym, kładąc się na ziemię, zablokował strzał Meksyku rękoma ewidentnie wpływając na lot piłki. Sędzia pokazał na rożny i był to błąd karygodny -> karny dla Meksyku mógł z łatwością zostać zamieniony na 1:0 co dawałoby praktycznie pewny awans Meksykowi (30min na strzelenie dwóch goli Meksykowi, który jeszcze gola na mundialu nie stracił?). Można powiedzieć, że co los zabrał Chorwacji w meczu otwarcia to oddał teraz, ale czemu kosztem Meksyku? Na szczęście po 10 minutach sprawiedliwości stało się zadość, Marquez strzelił gola "główką" z rożnego. No i Chorwacja musiała zmienić swoje nastawienie i przejść do skomansowanego ataku. I nagle w 3 minuty zrobili chyba więcej niż przez cały mecz, mimo że były to dwa niecelne dośrodkowania. Później jednak poszła kontra Meksyku, dwóch zawodników, klepka, nadbiegł trzeci i strzałem pod poprzeczkę wyjaśnił wszystkie kwestie. Brawa dla Chicharito w tej akcji, mógł strzelić jakoś na wiwat, ale przyhamował, oddał Peralcie i Cuadrado umieścił piłkę w siatce. Chorwacja rozbita. Potem już Hernandez vel. Chicharito dobija Chorwatów z najbliższej odległości. Pod koniec gol honorowy dla Chorwatów, który popsuł bilans Ochoy ![]() Z pierwszego miejsca wyszła Brazylia, ale jeśli krytykować zespół, który zdobył 7pkt w trzech meczach to właśnie gospodarzy. Na drugim miejscu Meksyk - fenomenalna efektywność (prawie jak Holandia), 4-1 w bramkach w trzech meczach (a sędziowie zabrali trzy kolejne), no jak tu ich nie lubić? ![]() Chorwaci? No cóż, mundial im się zaczął kiepsko, ale pomijając błędy sędziowskie to stratę punktów mieli tutaj wkalkulowaną. Ograli Kamerun w świetnym stylu, ale mecz z Meksykiem w ogóle im nie wyszedł - kiepska taktyka "na przeczekanie", gdy trzeba było wygrać ten mecz i ogólnie byli słabsi. O Kamerunie nie chce mi się pisać, zasłużone ostatnie miejsce. O parach 1/8 napiszę gdy wszystkie będą jasne. |
|||
23-06-2014, 11:32 PM
|
|||
|
|||
Obejrzałem właśnie Meksyk, który mnie niezmiennie zachwyca i mam kilka spostrzeżeń:
- Taktyka 5-3-2 idealnie sprawdza się, kiedy drużyna broni się przeciw zespołowi grającemu atakiem pozycyjnym, a sama liczy na kontry i stałe fragmenty. - Wzajemna asekuracja środkowych i bocznych obrońców - wychodzi Meksykanom znakomicie, czego dowodem kluczowe interwencje Moreno i Aguilara, które zapobiegły utracie bramek. -Dobry bramkarz potrafi całej drużynie dodać pewności siebie. Ochoa rządzi! -Przygotowanie kondycyjne - chyba jednak drużynie, w której większość zawodników gra poza Europą i nie ma za sobą skrajnie wyczerpującego sezonu, jest łatwiej to osiągnąć. -I w końcu: Hector Herrera. Koleś wymiata. Jeden z najlepszych pomocników Mundialu. Jest wszędzie - defensywa, rozegranie, boki, strzał z dystansu, stałe fragmenty... Waleczność, technika, siła i kreatywność. Czapki z głów przed najlepszym piłkarzem Meksyku. P.S. Błędy sędziów czasem mobilizują do lepszej gry, czego dowodem spotkania Meksykanów z Kamerunem i Chorwacją. |
|||
24-06-2014, 12:52 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2014 01:01 AM przez kubala1122331.)
|
|||
|
|||
Dziś miałem masę innych spraw na głowie i co prawda miałem włączone mecze, ale oglądałem je raczej jednym okiem. No, może Meksyk - Chorwacja trochę dokładniej drugą połowę. Do tego zaczął się dziś Wimbledon i ciężko wybrać...
Holandia - Chile mnie zawiodło i to strasznie. Jak w 60 minucie mieliśmy "aż" 1 rzut rożny to oznacza, że mecz nie był szybki i dynamiczny, a akcja nie przenosiła się z jednej bramki na drugą. Troszkę zawiodło mnie Chile, ale kto wie... czy nie wygrało łatwiejszego rywala (jeśli oczywiście Brazylia nie będzie grała w 14 z 3 sędziami w składzie...). Dla mnie Brazylia na tym mundialu nie pokazują kompletnie nic. Mam wrażenie, że jakaś niezła drużyna mająca większe pojęcie o gry w piłkę niż dzisiaj Kamerun, taką Brazylię spokojnie pokona. Już Meksyk był blisko, Chorwacja także. Nie skreślam Chile, choć z drugiej strony, jak nie będzie szło Canarinhos pomogą im sędziowie. Jeśli będzie uczciwie, to oczywiście faworytem Brazylia, ale nie dąłbym sobie uciąć rodzinnych klejnotów , że awansują do 1/4 finału. O Holandii już napisałem co wiedziałem. Ja w meczu z Meksykiem stawiam na Amerykańców z Północy. Jestem pod wrażeniem ich gry, spokoju rozgrywania, takiej wiedzy, gdzie ma się znależć który zawodnik w którym momencie. Trener Meksykanów ustala świetną taktykę i jest ona pieczołowicie rozegrana. Do tego kapitalny bramkarz i ten Herrera. Mają argumenty, żeby pokonać dość przeciętnych Holendrów. Jedynym ich problemem będzie zastąpienie Jose Juana Vazqueza. Gość może niewidoczny, ale co czyścił w środku pola, to niesamowita sprawa. Obawiam się, że tą wyrwę będzie ciężko załatać. Mecz Meksyk - Chorwacja mnie porwał, choć jestem zawiedziony postawią Chorwatów. Ci zagrali jak... Polacy w decydującym meczu z Czechami na Euro 2012. Kunktatorstwo, zero ryzyka, byle nie stracić, a może coś się dziubnie. I jak wtedy to się zemściło, tym razem historia się powtórzyła. Meksyk wygrał zasłużenie, a od 72 minuty po golu Marqueza wszystko stało się jasne. Jutro będzie chyba jeszcze ciekawiej. Bo dziś mecze grupy B jakby nie było o pietruszkę. Ciekawy jestem meczu Urugwaj - Włochy, ale jednocześnie patrzyłbym na tych zadziornych Kostarykan. Oba mecze się strasznie fajnie zapowiadają i szkoda, że są o tej samej porze. Wybrałbym transmisję łączoną, ale nie chcę nic przegapić jednak z meczu Włochów z Urugwajem. Co to będzie za mecz! O 22 będzie gorzej, ale myślę, że mecz WKS - Grecja może do ostatnich sekund być ciekawy. Grecy nie raz zaskakiwali. Teraz znów mają wszystko w swoich rękach. Wygrają, idą dalej. Ja tego nie wykluczam. Tak ułożona drużyna jak Grecja, wcale nie musi tracić gola za golem z WKS-em. A jak strzelą? Tego nie wiem, ale może sobie Afrykanie sami coś wrzucą ![]() Wczoraj już zmęczony byłem... Słyszeliście co gadał Jońca podczas meczu USA - Portugalia. Dwa jego cytaty to chyba moje ulubione w historii polskich komentatorów ![]() 1. Tutaj widzimy, Dempsey strzelił brzuchem, a to dlatego, ze boli go głowa ![]() ![]() 2. (my favourite) Nie można tak ciągle na całym boisku HAROWAĆ JAK WAHADŁOWIEC ![]() ![]() ![]() ![]() A, tak trochę w cieniu MŚ i startu Wimbledonu rozlosowano pary pierwszych rund europejskich pucharów. Legia - St.Patrick's - świetne losowanie Legii, rywal porównywalny do The New Saints Lech - Fram/Nomme Kalju - awans to obowiązek Lecha, choć Fram może sprawić delikatne problemu na Islandii Ruch - FC Vaduz/College Europa - exotic czeka trochę Ruch Chorzów ![]() Zulte Waregem - Zawisza - myślę, ze pozamiatane. Nie ma co nawet porównywać tego dwumeczu do tego Śląsk - Bruggia przed rokiem. Zawisza i tamtejszy Śląsk to dwa inne poziomy. W ramach ciekawostki dodam, że w jednej parze spotkali się... trzecioligowiec z Estonii i drugoligowiec z Norwegii ![]() |
|||
24-06-2014, 07:58 AM
|
|||
|
|||
(24-06-2014 12:52 AM)kubala1122331 napisał(a): A, tak trochę w cieniu MŚ i startu Wimbledonu rozlosowano pary pierwszych rund europejskich pucharów. Legia i Lech przejdą dalej. Ruch - mam nadzieję, że też Zawisza - skończy przygodę z pucharami na pierwszym rywalu. |
|||
24-06-2014, 10:18 AM
|
|||
|
|||
College Europa o kur...
![]() |
|||
24-06-2014, 01:01 PM
|
|||
|
|||
Cytat:Ruch - mam nadzieję, że też No proszę cię ![]() ![]() ![]() |
|||
24-06-2014, 01:23 PM
|
|||
|
|||
@Kubala
Teoretycznie masz rację, myślę że jednak Ruch da radę ![]() http://www.eurotopfoot.com/coef/coefuefapays2014.php3 Z rankingu federacji wynika, że nie ma tragedii... |
|||
24-06-2014, 05:31 PM
|
|||
|
|||
Póki co mam dobre wiadomości dla kolegi @Gogoliusa
![]() Grają podobnie jak wczoraj Chorwacja, za asekuracyjnie. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|