Terminologia bokserska
|
25-12-2015, 04:25 PM
|
|||
|
|||
RE: Terminologia bokserska
Double- end bag
"Miałem już cztery operacje, w dalszym ciągu ją czuję, nigdy już nie będzie jak wcześniej. W boksie ten problem mnie eliminuje, mam jedną rękę, jak mam wygrać z takim Adamem Kownackim." - Artur Szpilka |
|||
25-12-2015, 05:09 PM
|
|||
|
|||
z której spierdolił Ward
byle GGG do niej nie przeszedł Takie wyjaśnienie * Oj Wietnam,dobry żart, następny proszę |
|||
25-12-2015, 08:49 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2015 08:49 PM przez Krzych.)
|
|||
|
|||
Po polsku gruszka refleksówka, przynajmniej w sklepach
|
|||
17-01-2016, 10:33 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2016 10:34 PM przez Wilczekstepowy.)
|
|||
|
|||
Wildera określa się sluggerem ofensywnym. Jak to rozumieć? Bo ja nie rozumiem. Czeka na ten jeden jedyny cios ale przy okazji sam inicjuje akcje zaczepne?
|
|||
18-01-2016, 10:44 AM
|
|||
|
|||
Nie czyta się pierwszych postów w temacie
Slugger to zawodnik, który jednym ciosem wygrywa walki, bazuje na sile ciosu. Slugger ofensywy aktywnie szuka tego ciosu - jak Wilder, który aktywnie porusza się po ringu, bada dystans lewym po czym wyprowadza albo bezpośrednią prawą bombę, albo kombinację lewy-prawy kończący. Przykładem sluggera defensywnego jest Stiverne - on z kolei czai się za podwójną gardą, daje się wyszumieć rywalowi i odpowiada jedną potężną kontrą (jak w drugiej walce z Arreolą). Oba przypadki to takie wyjątki od reguły, bo zazwyczaj niższi zawodnicy (jak Stiverne) są ofensywnymi sluggerami, gdyż mając słabe warunki fizyczne muszą sami skracać dystans i szukać ciosu, natomiast ci wyżsi najczęściej czekają na nadchodzącego rywala. Do defensywnych sluggerów zaliczam też np Juana Manuela Marqueza, ale on już nie jest taki klasyczny (trochę w nim jest boxera). |
|||
18-01-2016, 10:55 AM
|
|||
|
|||
Faktycznie w pierwszym temacie było tam napisane czarno na białym. Ja jednak zapamiętałem jedynie to, że slugger to gość z silnym ciosem czekającym na znokautowanie rywala.
W każdym bądź razie, gdybyście mnie nie powiedzieli, że Wilder to slugger ofensywny to bym myślał, że to swarmer. Dopiero w walce ze Szpilką wyglądał mi na sluggera. |
|||
18-01-2016, 11:23 AM
|
|||
|
|||
Swarmer to Chisora albo Arreola choć w w cięższych kategoriach jest ich mało. Za to w tych lżejszych chyba 60% bokserów to swarmerzy
|
|||
20-09-2016, 08:57 AM
|
|||
|
|||
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego podczas niektórych walk podaje się punktację bodajże, co 3 rundy a podczas innych - w większości - nie? Czy to jest jakaś ustalona zasada, która z czegoś wynika? Czy też zależy od organizacji dla której się walczy? A może to widzimisię organizatorów?
Powiem Wam, że wolałbym aby podawanie wyniku przebiegu pojedynku było jawne nawet, co rundę. Tak to się odbywa w większości dyscyplin sportowych. W siatkówce czy koszykówce wszyscy widzimy, co i jak ale nawet w innych pojedynkach sportów czy sztukach walki większość jest klarowna, w dżudo czy zapasach nie musimy się domyślać, kto prowadzi bo punktacja jest jawna i wyświetlana na tablicy. Takie zasady "skrytości" funkcjonują niestety raczej tylko w tych najbardziej brutalnych sportach, jak kick-boxing, boks czy mma. |
|||
20-09-2016, 10:09 AM
|
|||
|
|||
Federacja WBC ma taki przepis, że ogłaszają punktacje co 4 rundy. Inne tego nie robią.
https://www.youtube.com/watch?v=3rq8iKZnRyc |
|||
20-09-2016, 11:12 AM
|
|||
|
|||
Dzięki Rambo, dobrze wiedzieć. W sumie to narzeka się na tą WBC ale zdaje się, że stara się w wielu wypadkach być taką najbardziej w porządku organizacją w tym bokserskim światku.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 22 gości