Kuchnia forum.bokser.org
|
12-10-2014, 07:54 PM
Post: #3
|
|||
|
|||
RE: Kuchnia forum.bokser.org
No to może ja na początek. Ryba po grecku na ciepło.
- dorsz - pietruszka - marchew - cebula - pomidory, ewentualnie przecier - musztarda - chili/słoda papryka Należy kupić dorsza, ale najlepiej od rybaka, ewentualnie zaufanego sprzedawcy a nie w supermarkecie, bo tam wstrzykują rybom wodę i po usmażeniu praktycznie nic nie zostaje. Rybę kroimy o obtaczamy w mące, a następnie smażymy na patelni ( olej ) aż osiągną złociste zabarwienie. Po usmażeniu należy je wysuszyć na ręcznikach papierowych. Na drugiej patelni smażymy warzywa ( oliwa ) aż staną się miękkie, bardziej niż al dente. Wtedy do warzyw dodajemy przecier pomidorowy lub drobno pokrojone pomidory i mieszamy następnie po kilkudziesięciu sekundach należy dodać łyżkę musztardy. Wszystko należy doprawić słodką papryką lub chili jeśli ktoś woli bardziej pikantne klimaty Później nakładamy sos na wcześniej usmażoną rybę i smacznego. Na zagrychę polecam chleb lub bułkę paryską. Sam sos znakomicie nadaje się również do białego ryżu z kurczakiem. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości