Polityka ogólnie.
|
09-06-2019, 08:09 PM
|
|||
|
|||
RE: Polityka ogólnie.
(09-06-2019 08:33 AM)Martin napisał(a):Ja też nie chodzę na wybory, ponieważ uważam, że sam akt uczestnictwa w nich jest ekwiwalentem wyrażenia zgody na taki a nie inny system i taką a nie inną ordynację wyborczą, skonstruowaną w taki sposób, żeby za każdym razem zagwarantować władzę temu, komu trzeba. W ten sposób od 30 lat w polskiej polityce przewijają się te same gęby, zmieniają się tylko flagi, pod którymi występują.(08-06-2019 04:58 PM)RSC-2 napisał(a): Ci co olewają wybory bo nie widzą kandydata do rządzenia, mają moralne prawo do narzekania i krytykowania. Tak naprawdę całe to PO i PiS to dwie strony tej samej, fałszywej monety. W takich warunkach całe to głosowanie przypomina rzucanie bezwartościowy miedziakiem, przy tym ten, który zgadnie, jak on padnie, bierze ten miedziak. W efekcie nic się nie zmienia, bo miedziak w cudowny sposób nie przekształci się w złoto a to, czy rządzi "orzeł" czy "reszka" nie ma znaczenia, bo różnią się tylko niewielkimi szczegółami. I ja się na to nie zgadzam. Nie chcę "wybierać" bez możliwości wyboru. Dopóki coś, nie wiem, rewolucja, trzęsienie ziemi, sztuczna inteligencja albo najazd UFO nie zmiecie tego układu z powierzchni ziemi, wraz z jego uczestnikami i nie powstanie coś mniej "jednobiegunowego", udział w wyborach staje się de facto potwierdzeniem obecnej stagnacji. Równoczesnym oddaniem głosu na PO i PiS, niezależnie od tego, co się skreśliło na karcie. A tak na marginesie, to strasznie mnie też dziwi powszechne przekonanie, że, ho ho ho, gdyby tylko frekwencja była wyższa, to już jedni albo drudzy przegraliby z kretesem. Skąd takie przekonanie, dalibóg nie wiem. Skąd pomysł że głosy tych, którzy "wybory" zignorowali nie rozdzieliłyby się tak samo, jak głosy tych, którzy w tej farsie uczestniczą? Skąd takie przeświadczenie, skoro wyniki wyborów można dosyć skutecznie przewidzieć na podstawie badania "losowej próbki 1000 obywateli", pozostaje dla mnie niewyjaśnioną zagadką. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 49 gości