Tomasz Adamek
|
16-05-2017, 01:55 PM
|
|||
|
|||
RE: Tomasz Adamek
(16-05-2017 01:41 PM)Hugo napisał(a): Myślę, że w całej tej sprawie ważniejsza była jego wypowiedź o tym, że jego córki nie chcą chodzić z czarnymi, niż głupi żarcik "Trzeba lać", który stał się pretekstem.Gbyby było tak jak mówisz, to byłby przejaw lewackiego faszyzmu, ale nie wiemy co dokładnie napiszą w zawiadomieniu do prokuratury, o ile w ogóle napiszą. (16-05-2017 01:41 PM)Hugo napisał(a): Przecież nie powiedział "Trzeba lać kobiety" więc kodeks karny nie ma tu zastosowania.Z kontekstu jasno wynikało, kogo "trzeba lać". (16-05-2017 01:41 PM)Hugo napisał(a): W tym przypadku komuś chodzi o udowodnienie od dawna lansowanej w niektórych krajach tezy, jakoby polski katolicyzm był źródłem przemocy wobec kobiet.A to akurat jest prawda. Katolicyzm zawsze traktował kobiety gorzej, również w kwestii obrony przed przemocą. Nawet jeżeli sytuacja kobiet w katolicyzmie jest lepsza niż w islamskiej patologii, to jego wybielanie jest naprawdę nie na miejscu. |
|||
16-05-2017, 02:36 PM
|
|||
|
|||
W kwestii przemocy, zazwyczaj u jej podstawy leży agresja, a ideologia / religia może stanowić jedynie usprawiedliwienie dla jej stosowania. Akurat w polskiej kulturze postać kobiety jest i była szanowana, np. już w 1918 roku kobiety uzyskały prawa wyborcze, co jest nieco dziwne, jak na kraj w którym Katolicyzm "zawsze traktował" płeć piękną gorzej. Widocznie było to tylko widzimisię lewaka Piłsudskiego : )) W świeckiej i postępowej Francji panie uzyskały prawo do głosu dopiero, zdaje się, pod koniec II WŚ, a w całej Szwajcarii dopiero w 1990 r.
Owszem, kościół przez długi czas przystawał na patriarchalny model społeczny, ale na przestrzeni wieków ewoluował i odchodził od tej praktyki. Do tego myślę, że kult maryjny można uznać za coś, co też podkreślało rolę matki w życiu człowieka oraz sugerowało, poparte IV przykazaniem, by oddawać jej szacunek. |
|||
16-05-2017, 02:39 PM
|
|||
|
|||
We Francji dopiero w XXI wieku oficjalnie zniesiono zakaz chodzenia w spodniach dla Pań
Ale odbiegamy od tematu, wróćmy do Tomka Adamka. |
|||
16-05-2017, 03:36 PM
|
|||
|
|||
(16-05-2017 01:55 PM)Metzger napisał(a):Skoro katolicyzm traktował kobiety gorzej, to jaka religia traktowała kobiety lepiej?(16-05-2017 01:41 PM)Hugo napisał(a): Przecież nie powiedział "Trzeba lać kobiety" więc kodeks karny nie ma tu zastosowania.Z kontekstu jasno wynikało, kogo "trzeba lać". Buddyzm? Islam? Religie plemienne? Anglikanizm (patrz Henryk VIII i jego żony)? Protestantyzm (protestanci spalili dużo więcej "czarownic" niż katolicy)? Judaizm? Po prostu w pewnym okresie dziejów kobiety były dyskryminowane. Czepianie się akurat katolicyzmu i szczególnie polskiego nie ma żadnych podstaw. http://www.the-best-boxers.com |
|||
16-05-2017, 03:42 PM
|
|||
|
|||
Ale sie gównoburza zrobiła...
A jak idą przygotowania w Łomnicy z nowym trenerem? |
|||
16-05-2017, 04:27 PM
|
|||
|
|||
Podobno szybkość jest, a jak jest szybkość... no to już sam wiesz
|
|||
16-05-2017, 05:15 PM
|
|||
|
|||
(16-05-2017 02:36 PM)redd napisał(a): Owszem, kościół przez długi czas przystawał na patriarchalny model społecznyKościół nie przystawał na patriarchat. Kościół go propagował. (16-05-2017 02:36 PM)redd napisał(a): ale na przestrzeni wieków ewoluował i odchodził od tej praktyki.Nie odchodził, tylko dostosowywał natężenie propagandy do poziomu rozwoju społeczeństw. Nawet dzisiaj Kościół nie odcina się od patriarchatu, a wręcz go pochwala ustami poszczególnych hierarchów. (16-05-2017 02:36 PM)redd napisał(a): Do tego myślę, że kult maryjny można uznać za coś, co też podkreślało rolę matki w życiu człowieka oraz sugerowało, poparte IV przykazaniem, by oddawać jej szacunek.Z tym że podkreślanie roli matki nie ma nic wspólnego z równouprawnieniem i nietykalnością fizyczną. (16-05-2017 03:36 PM)Hugo napisał(a): Skoro katolicyzm traktował kobiety gorzej, to jaka religia traktowała kobiety lepiej?A czy ja mówię, że jakaś religia traktuje kobiety lepiej? To że sąsiad leje żonę kijem, to znaczy, że ja swoją mogę lać ręką? (16-05-2017 03:42 PM)Martin napisał(a): Ale sie gównoburza zrobiła...Jaka gównoburza? Normalna dyskusja. |
|||
16-05-2017, 05:24 PM
|
|||
|
|||
Moim zdaniem to nie jest normalna dyskusja, jeśli w wątku o bokserze idzie o tematy religijne, kulturowe czy prawne, tylko dlatego, że palnął czerstwym żartem w śmierdzącym TVNie.
|
|||
17-05-2017, 12:01 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2017 12:01 AM przez Wietnam.)
|
|||
|
|||
https://mobile.twitter.com/BorekMati/media/grid?idx=1 - odpowiedź co do Formy Górala. Ma być najszybszy w karierze
ja wierzę. |
|||
17-05-2017, 05:34 AM
|
|||
|
|||
Takie powiedzenie , przysłowie:
"Gdy się baby nie bije to jej wątroba gnije" |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »