Filmy krótkometrażowe
|
17-11-2014, 07:36 PM
|
|||
|
|||
Filmy krótkometrażowe
More - Mark Osborne
Jedna z tych krótkometrażówek, która wbiła mnie w ziemię. Wiem, że klimat może nie każdemu się podobać, mnie jednak spodobał się bardzo. Do tego ta muzyka w tle New Order - Elegia. http://video.anyfiles.pl/More+-+Mark+Osb...deo/122600 Jak się Wam podobał? Dla wielu może być zbyt pesymistyczny. A Wy znacie może jakieś fajne filmy krótkometrażowe? |
|||
01-02-2016, 08:10 PM
|
|||
|
|||
RE: Filmy krótkometrażowe
The Maker:
Fajna muzyczka. |
|||
01-02-2016, 08:39 PM
|
|||
|
|||
The Smile Man z Willemem Dafoe. Polecam.
|
|||
15-05-2016, 09:24 PM
|
|||
|
|||
LOST
|
|||
19-09-2016, 08:01 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2016 08:02 PM przez Wilczekstepowy.)
|
|||
|
|||
Nietypowe anime bo o tematyce chrześcijańskiej.
My last day: |
|||
01-05-2017, 12:16 PM
|
|||
|
|||
Serce w rozterce:
Trochę podobne do "More". "Non clamor sed amor sonat in aure Dei" |
|||
23-03-2018, 11:51 AM
|
|||
|
|||
Polecam film Manna
|
|||
26-03-2018, 12:24 PM
|
|||
|
|||
Coraz lepsze robią te filmy krótkometrażowe. Na to jest jakaś specjalna kategoria oskarowa tak?
|
|||
26-03-2018, 01:07 PM
|
|||
|
|||
Tak, są dwie kategorie z krótkometrażówkami: krótkometrażowe filmy animowane i krótkometrażowe filmy dokumentalne. W pierwszej kategorii wygrał film Kobe Bryanta "Dear Basketball", moim zdaniem był najsłabszy z nominowanej piątki, no ale stały za nim największe pieniądze... Można go zobaczyć tutaj:
Ogólnie stawka nie była jakaś bardzo mocna w tym roku, ale ten film najbardziej mi się podobał: https://www.watchcartoononline.io/revolt...s-part-one Jeśli chodzi o dokumenty krótkometrażowe, w Polsce można zobaczyć chyba tylko "Heroine". Jest na Netflixie. Ostatnio trochę wkręciłem się w krótkometrażowki, sam jestem trochę zdziwiony. Widziałem wiele takich, z którymi te nominowane w tym roku nie mają prawa się równać. Jednym z nich jest "More", które polecał nasz były kolega @wilczek. Na mnie największe wrażenie zrobiły dwie: - Dom z małych kostek - całe życie zawarte w 12 minutach... - Ojciec i córka Filmy aktorskie krótkometrażowe to zupełnie inna rzecz. W Polsce kręci się ich całe mnóstwo, jednak zazwyczaj robią to amatorzy np. w ramach szkoły filmowej. Na kanale poniżej można znalezć kilka przykładów. Nie widziałem jeszcze wszystkich, ale większość naprawdę może się podobać. Na mnie wrażenie zrobił film "Czułość", gdyby zainwestować w ten pomysł większe pieniądze, mógłby powstać ciekawy długi metraż. https://www.youtube.com/channel/UChHGCz9...F1j59mxRhQ Fajne wrażenie zrobił na mnie krótki metraż z 1966 roku z niezapomnianym Zdzisławem Maklakiewiczem w roli głównej. Film poniżej nie zbiera akurat zbyt wysokich ocen, ale mnie się w sumie podobał, mimo całej swojej głupoty. https://www.youtube.com/watch?v=0PGk07q1Pvs Krótkie metraże robią też najbardziej znani reżyserzy, często nawet od nich zaczynają swoje kariery. Zachowały się dwa takie filmy Christophera Nolana. Tutaj jeden z nich, ten, moim zdaniem, ciekawszy. Tutaj można zobaczyć eksperymentalny krótki metraż genialnego Inarritu, ale nie polecam, mnie się zupełnie nie spodobał: Kolejnym przykładem jest Andriej Zwiagincew, którego ostatnio strasznie męczę, bo to nietuzinkowy reżyser. - Tajemnica (jedyna wersja z polskimi napisami) - Apocrypha Oba naprawdę warto zobaczyć, ten drugi to jak dla mnie emocjonalna bomba. Mały minus, że nie ma wersji po polsku, a ciężko zrozumieć poezję po angielsku, ale każdy kto będzie chciał znajdzie bez problemu cytowany wiersz w wersji polskiej i zrozumie ten film |
|||
27-03-2018, 10:10 AM
|
|||
|
|||
Dzięki za filmy zapiszę sobie link i wieczorem obejrzę.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości