WBC
|
18-05-2014, 09:50 PM
|
|||
|
|||
RE: WBC
(18-05-2014 09:34 PM)RSC-2 napisał(a): Należy jedynie mieć nadzieję ,że swoje błędy będzie eliminował i walczył z nimi .Ale czy należy tylko "mieć nadzieję" czy można też jakoś aktywnie przyczyniać się do naprawiania kościelnych patologii? Bo polscy hierarchowie dostają ataku histerii kiedy ktoś ośmiela się w podnieść głos krytyki (bez względu na to czy słusznie czy niesłusznie, czy łagodnie czy prostacko). Polski KK każdą krytykę mianuje "atakiem na kościół" i wciąż podtrzymuje wizję oblężonej twierdzy. A przecież krytyka służy do wyeliminowania takich czy innych negatywnych zjawisk. |
|||
18-05-2014, 09:54 PM
|
|||
|
|||
Niektórzy wierzą, a inni nie.Prawdą jest, że coraz więcej ludzi jest "wierzącymi, ale nie praktykującymi".Co odpowiada za taki stan rzeczy, dla większości starszych i ludzi przed erą mas mediów, ksiądz to człowiek bez wad i ideał człowieka.Dzisiaj jednak skandale z duchownymi powodują, że ludzie tracą autorytet.
RSC-2 Religia u większości rodzin to tradycja, ale ta tradycja niestety zanika i to w bardzo szybkim tempie. W dzisiejszym świecie mamy pogoń za pieniądzem, brak perspektyw dla większości społeczeństwa, w Polsce jest najwięcej chorych psychicznie w Europie.Najgorsza jest monotonia, praca dom, praca dom itd, czasem w takich sytuacjach może pomóc bóg.Choć przy dzisiejszym tempie życia, po prostu brakuje na niego czasu. http://www.siepomaga.pl/s/klikaj "Musimy nauczyć się wspólnie podejmować decyzje i czasami poświęcić część swoich interesów na rzecz całej Europy" Donald Tusk |
|||
18-05-2014, 10:03 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2014 10:06 PM przez RSC-2.)
|
|||
|
|||
@Metzger
Ja uważam ,że za taki stan rzeczy o którym piszesz winę ponoszą także rządzący i polskie prawodawstwo. To także politycy dają ciche przyzwolenie na robienie tego czego kościół nie powinien robić. Hierarchowie odpowiedzą za swoje grzechy przed Bogiem każdy z osobna. Na temat wiary i religii można dyskutować jeszcze długo ,bo to temat morze. Można ją krytykować i chwalić. Ale trzeba uczciwie powiedzieć ,że chrześcijaństwo ukształtowało dzisiejszą Europę. Bo jeżeli nie chrześcijaństwo to co? Ateizm? Islam? Dobranoc. BESTIA Na Ciebie "liczę" przy następnych dwóch tematach. |
|||
18-05-2014, 10:22 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2014 10:34 PM przez Metzger.)
|
|||
|
|||
(18-05-2014 10:03 PM)RSC-2 napisał(a): To także politycy dają ciche przyzwolenie na robienie tego czego kościół nie powinien robić.Wyobrażasz sobie polskiego polityka, który sprzeciwia się Watykanowi? U nas nawet postkomuchy trzęsą gaciami przed biskupami. (18-05-2014 10:03 PM)RSC-2 napisał(a): trzeba uczciwie powiedzieć ,że chrześcijaństwo ukształtowało dzisiejszą Europę.Oczywiście. Ale nigdy nie dowiemy się czy wyszło to Europie na złe czy na dobre. (18-05-2014 10:03 PM)RSC-2 napisał(a): Bo jeżeli nie chrześcijaństwo to co?Ateizm to wiara, że nie ma żadnych sił nadprzyrodzonych. Udowodnienie nieistnienia czegoś jest niewykonalne. Odpada. Islam to chyba najbardziej szkodliwa ideologia w historii ludzkości. Odpada. Co zatem? Dla mnie wartością najwyższą jest wolność, a więc wybieram stanie "obok" religii. Agnostycyzm-antyteizm. W ten sposób mam obiektywny widok na nie wszystkie, a nie mając wobec nich zobowiązań nie ograniczam swojej wolności. Wiara w siebie, w człowieka. Nie jest to łatwa droga, wręcz z tych najtrudniejszych, ale daje niesamowitą satysfakcję i siłę. Niestety podoła jej tylko niewielka garstka ludności. Elita. BTW Wiecie, że Czechy to jeden z najbardziej "bezbożnych" krajów świata? Ok. 2/3 mieszkańców stanowią ateiści. |
|||
18-05-2014, 10:28 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2014 10:30 PM przez pyra90.)
|
|||
|
|||
(18-05-2014 10:03 PM)RSC-2 napisał(a): @Metzger Oczywiście że chrześcijaństwo . Nie trzeba natomiast chodzić do kościoła i popierać polityki KK żeby być dobrym chrześcijaninem .Można być nawet antyklerykałem i chrześcijaninem . Niestety nauki głoszone przez KK maja coraz mniej wspólnego z naukami Chrystusa, KK manipuluje nadal Nowym testamentem choć czasy średniowiecza dawno mineły Księża robią co chcą i mają pełne przyzwolenie biskupów . Dlaczego ksiądz który ma dziecko nie płaci alimentów? Watykan do niedawna ukrywał/ukrywa nadal pedofilów, zboków a prawo w Państwie Kościelnym zezwala na obcowanie płciowe z dwunastoletnim dzieckiem? Coś jest nie tak |
|||
18-05-2014, 10:34 PM
|
|||
|
|||
Nie chciało mi się wklejać do offtopa ale tu też pasuje http://www.pch24.pl/muzulmanin-nawoluje-...z326YDhBHz
|
|||
18-05-2014, 10:40 PM
|
|||
|
|||
(18-05-2014 10:28 PM)pyra90 napisał(a): Oczywiście że chrześcijaństwo .A można być po prostu dobrym człowiekiem i nie-chrześcijaninem? (18-05-2014 10:28 PM)pyra90 napisał(a): KK manipuluje nadal Nowym testamentem choć czasy średniowiecza dawno minełyKK musi manipulować Biblią, bo nie da się jej stosować literalnie. Poza tym czasy się zmieniają, zwyczaje się zmieniają, ludzie się zmieniają, a więc trzeba zmienić interpretację Biblii, bo stara interpretacja staje się nieatrakcyjna. Sęk w tym, aby robić to płynnie i rozłożyć ten proces w czasie, aby nikt się nie zorientował, że wprowadzono zmiany. |
|||
19-05-2014, 08:18 AM
|
|||
|
|||
Ja przedstawię swoją sytuację wiary.
Wierzę w Boga, modlę się codziennie, dodaje mi to siły i nie wyobrażam sobie dnia bez pomodlenia się - gdyby nie Bóg, to mój marny żywot już dawno by się skończył. Uważam, że nie modlę się dlatego, że jestem słaby i nie daję sobie rady sam - nie proszę Boga o to bym znalazł na ulicy walizkę z pieniędzmi, chodzi o przyziemne skromne sprawy i wewnętrzne zaspokojenie. Bardzo mi to pomaga i jestem ze swej wiary dumny. Daleko mi jednak do chodzenia do kościoła - dla mnie to nie jest jedność - "jak wierzysz w Boga jak do kościoła nie chodzisz?!!" - krzyknęłaby nie jedna fanatyczka Rydzyka. Mam swoje rozumienie katolicyzmu, chrześcijaństwa i swój punkt widzenia na sprawy kościoła. Podsumowując wierzę i jestem z tego dumny. |
|||
19-05-2014, 09:18 AM
|
|||
|
|||
Sander
Ładnie to napisałeś,mam tak samo |
|||
19-05-2014, 12:36 PM
|
|||
|
|||
@Sander
Brawo, mam dokładnie tak samo. I chociaż kiedyś nie chodziłem do kościoła po prostu z lenistwa tak teraz zagłębiając się w te tematy nawet gdyby mi się chciało to bym nie poszedł. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 67 gości