Rankingi - Cruiserweight
|
03-02-2017, 11:17 AM
|
|||
|
|||
RE: Rankingi - Cruiserweight
A co mi tam, Cruiser jest taką lepiej obstawioną kategorią niż HW więc tu powinno być nam łatwiej.
Zasady: - minimum jedna walka w przeciągu ostatniego roku - oceniam wszystkie walki od stycznia 2015 roku - 5 pkt za światowej klasy przeciwnika, 4 za bardzo dobrego zawodnika, 3 za zaplecze/solidnego rywala, 0 za resztę - w przypadku takiej samej liczby punktów pomiędzy zawodnikami, którzy ze sobą walczyli - kolejność wg ich walki Ranking: 1. Bellew -10 pkt [ Bacurin (0), Kulikauskis (0), Masternak (3), Makabu (4), BJ Flores (3)] 2. Usyk -9 pkt [ Kniazev (0), Muller (0), Rodriguez (0), Głowacki (5), Mchunu (4)] 2. Lebiediew -9pkt [ Kalenga (3), Kayode (3), Ramirez (3), Gassiev (porażka)] 4. Głowacki -9pkt [Seferi (0), Huck (5), Cunningham (4), Usyk (porażka)] 5. Briedis - 6pkt [cieniaki (0), Charr (3), Durodola (3)] 5. Huck - 6 pkt [ Głowacki (przegrana), Afolabi (3), Kuczer (3)] 7. Gassiev -5 pkt [cieniaki (0), Lebedev (5)] 8. Makabu -4 pkt [Mchunu (4), Bellew (porażka)] 9. Szumenow - 3 pkt [ BJ Flores (3), Wright (0)] 9. Dorticos - 3 pkt [ Brown (0), Zuniga (0), Kalenga (3)] 9. Kudriaszow - 3 pkt [cieniaki (0), Durodola (porażka), Palacios (3)] 9. Cieślak - 3 pkt [cieniaki (0), Palacios (3)] Omówienie: - ranking potwierdza tylko fakt, że kategoria jest bardzo wyrównana, a bokserzy w czołówce walczą z solidnymi przeciwnikami. - Bellew na pierwszym miejscu trochę zaskakuje, choć miałem problem z określeniem poziomu jego rywali. Bardzo chętnie widziałbym Masternaka jako (4), ale zawodnik, który w moim rankingu miałby 0-3 punkty na to nie zasługuje (zależnie czy Fieldsa liczyć za zero czy trzy). Tak samo nie wiedziałem jak do końca ocenić BJ Floresa, ale stwierdziłem że (0) w jego przypadku byłoby przegięciem - Usyk, Lebiediev i Głowacki osiągnęli ten sam wynik. Głowacki niżej bo przegrał z Usykiem. Cała trójka bije się z rywalami na najwyższym poziomie i do tego dość często. Zastanawiałem się nad Seferim i mimo, że nie znam go super dobrze, to wydaje mi się trochę dmuchanym bokserem, który jest poniżej poziomu takiego Kalengi czy Masternaka oznaczonych przeze mnie jako (3). - Briedis i Huck - dwie mocne wygrane w ostatnim czasie - Gassiev i Makabu - po jednej bardzo cennej wygranej - gorzej niż rywale boksujący częściej, ale lepiej niż zaplecze. - pozostała czwórka to bokserzy, którzy zanotowali jedną cenną wygraną na przestrzeni dwóch ostatnich lat, choć oddzieliłbym Kudriaszowa i Cieślaka jako miejsca 9-10, gdyż wahałem się nad Palaciosem czy jest jeszcze wart (3) czy już (0), ale stwierdziłem że jednak bez przesady - jest on więcej wart niż np. Bacurin, Kniazew czy Wright razem wzięci). Podoba mi się ten ranking bo chyba dobrze odzwierciedla to co naprawdę się dzieje w tej kategorii. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 14 gości