WBC
|
20-05-2014, 06:01 PM
|
|||
|
|||
RE: WBC
(20-05-2014 05:35 PM)RSC-2 napisał(a): Tą formę wiary już przerabialiśmy . Po II wojnie zafundowali ją nam komuchy spod sierpa i młota.Błędne rozumowanie. Komuchy nie zwalczali wiary jako takiej, tylko kościół, który był dla nich konkurentem. A jako alternatywę próbowali wcisnąć wiarę w komunizm. Państwo totalitarne musi mieć monopol na manipulowanie ludem, a kościół stanowił pod tym względem konkurencję dla państwa. (20-05-2014 05:35 PM)RSC-2 napisał(a): Wszyscy doskonale wiemy jak zakończyła się dla Polski ta „zmiana wiary”."Zmiana wiary" była tylko przy okazji. Była tylko dodatkiem do całości PRL-u, którego upadek był spowodowany przez błędne teorie ekonomiczne, a nie kwestie wiary. Poza tym jak wspomniałem wcześniej, dla mnie wartością najwyższą jest wolność, a zarówno chrześcijaństwo jak i socjalizm/komunizm są ideologiami antywolnościowymi. Dlatego nie widzę żadnego związku między moim agnostycyzmem a ideowym ateizmem z czasów komuny. (20-05-2014 05:35 PM)RSC-2 napisał(a): Stąd wniosek że dla Polski, tradycji chrześcijańskich, wiary i kościoła nie ma innej alternatywy.Jak ktoś chce wiary, to faktycznie jest skazany Ja tam nie chcę wierzyć. Ja chcę wiedzieć. A Ty osobiście traktujesz wiarę tylko jako zbiór cyklicznie obchodzonych przyziemnych tradycji czy faktycznie wierzysz w istnienie niewidzialnych istot z panteonu Chrześcijaństwa? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: WBC - Metzger - 20-05-2014 06:01 PM
RE: WBC - TonySoprano - 19-05-2014, 08:53 PM
RE: WBC - Wilczekstepowy - 14-12-2016, 10:56 AM
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 49 gości