Najlepsi bokserzy Rosji
|
22-03-2012, 11:18 PM
|
|||
|
|||
RE: Najlepsi bokserzy Rosji
Układając ranking, kierowałem się przynależnością państwową (rosyjską), a nie narodowością. Być może później zajmę się bokserami reprezentującymi inne kraje postradzieckie. Co do podnoszonych przez Maynarda kwestii, to:
- w przypadku Gołowkina zarówno imię, jak i nazwisko wskazują na pochodzenie rosyjskie - co do Bajsangurowa, to czytałem, że jego wielkim sympatykiem jest oficjalny prorosyjski prezydent Czeczenii Ramzan Kadyrow. Nie sądzę więc, żeby występował pod inną flagą, niż rosyjska. Być może zdarza się, że występuje pod 2 flagami: rosyjską i czeczeńską. - nie udało mi się jednoznacznie ustalić pochodzenia Szafikowa. Chrześcijańskie imię Denis sugerowałoby Rosjanina, ale wygląd (ewidentnie skośne oczy) w korelacji z miejscem urodzenia (Ural) wskazują na pochodzenie tatarskie lub baszkirskie. Rzeczywiście ma fińskiego promotora. Ciekawym przypadkiem jest też Abdusalamow. Jako amator reprezentował Rosję, a jako zawodowiec przez pewien czas walczył w barwach Azerbejdżanu, po czym wrócił pod flagę rosyjską. Jego kuzyn Magomedrasul Medżidow zdobył mistrzostwo świata amatorów w wadze ciężkiej dla Azerbejdżanu. Abdusalamow pochodzi z Dagestanu, gdzie żyje wiele narodów. Przypuszczam, że jest Lezginem, bo to jest grupa zamieszkująca pogranicze Dagestanu i Azerbejdżanu. http://www.the-best-boxers.com |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości