Polityka ogólnie.
|
11-01-2012, 10:01 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2012 10:01 PM przez Adammobp.)
|
|||
|
|||
RE: Rząd PO - najgorszy od 89 r. ?
(11-01-2012 08:33 PM)Deter napisał(a): Nie pamiętasz jak kilka lat temu była awantura we włoskiej szkole o krzyż? Strasburg kazał zdjąć. Kilka było takich spraw.Ta, tylko że ostatni wyrok Strasburga w tej sprawie właśnie nie kazał zdejmować krzyża. A z wyrokiem TK wiesz jak by było. Sędziowie głosowaliby właściwie jedynie zgodnie z własnymi poglądami, bo same przepisy nie pozwalają na na wykładnię. I sądzę, że byłoby podobnie jak z wyrokiem Strasburga. Jednomyślności na pewno by nie było. (11-01-2012 08:33 PM)Deter napisał(a): Jeśli chodzi o Traktat Lizboński to nie masz racji. Nie jest ważne co zwiera merytorycznie konstytucja, problem jest formalny. Skoro konstytucja jest dokumentem nadrzędnym, to w przypadku braku ten nadrzędności, konstytucja RP traci swoją nadrzędność. Polska weszła do UE 1.12.2009 roku i żadnego referendum nie było. Ustawy w UE są ponad ustawami Polskimi.W sprawie przyjęcia tego zmieniającego traktatu referendum nie było, czepiasz się nazewnictwa, że użyłem słowa UE, gdy formalnie istniała wspólnota nie UE ![]() Ty głosisz swoją teorię, a ja się będę upierał przy mojej jak to nazwiesz "oficjalnej" teorii. Konstytucja jest najwyższym aktem prawnym III RP, traktat lizboński jest niżej w hierarchii, a zarazem wyżej od ustaw. (11-01-2012 08:33 PM)Deter napisał(a): Częściowa utrata suwerenności? To tak, jakby częściowo zajść w ciążęI tu też się nie zgodzę. To wynika, że wszystkie państwa Unii Europejskiej nie są suwerenne, bo przekazują kompetencje organów państwowych organizacji międzynarodowej, w której skład sami wchodzą? Ja bym z ciążą tego nie porównywał. Niepodległości bym tu nie mieszał, bo choć w języku potocznym suwerenność i niepodległość to prawie to samo, to w kwestii prawa konstytucyjnego niepodległość oznacza samodzielny byt państwowy, co innego niż suwerenność. Nie ma tu sprzeczności z konstytucją. Może i gadamy o pierdołach, ale gdyby nie to o czym byśmy gadali ![]() ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości