Polityka ogólnie.
|
28-04-2017, 01:31 PM
|
|||
|
|||
![]() (28-04-2017 01:02 PM)Martin napisał(a): Le Pen potencjalnie może bardziej zaszkodzić nam i całemu regionowi.Ja uważam odwrotnie. Wygrana Le Pen potencjalnie może zmusić zmurszałą Unię do reform, bo widać Brexit niewiele ich nauczył. (28-04-2017 01:02 PM)Martin napisał(a): Myślisz że gdybyśmy mieli rząd wywodzący się z PO to też by nie przeszkadzał? Idealny prezydent.....litości.Powtórzę - idealny prezydent na nasze warunki konstytucyjne. A są one, jako spadek po Okrągłym Stole, bardzo niekorzystne - zbyt duża równowaga sił między parlamentem, rządem a prezydentem działa jak hamulec przeprowadzania zmian w kraju. Dlatego uważam, że dobry prezydent RP, to taki, który siedzi cicho i nie przeszkadza rządowi. Bronek był idealny kiedy rządziło PO, a Duda jest idealny odkąd rządzi PiS. A najchętniej to w ogóle widziałbym u nas system prezydencki jak we Francji czy kanclerski. (28-04-2017 01:02 PM)Martin napisał(a): Nie ma żadnych podstaw by wprowadzono wobec nas jakieś sankcje więc się tym nie martw.Ja to wiem najlepiej, że nie ma podstaw do żadnych sankcji. Sęk w tym, że powtarzanie takich sloganów przez tej rangi figury tworzy dla Polski atmosferę swoistego wykluczenia, napiętnowania. Utwierdza mniej świadomych politycznie obywateli (czyli zdecydowaną większość) w przeświadczeniu, że Polska to jakiś dzikus, który nie wie jak się zachować w eleganckim salonie Unii Europejskiej. A wielu Polaków tylko przyklaskuje takiej retoryce. (28-04-2017 01:02 PM)Martin napisał(a): Zastanawiam się z jakiego powodu wrzuciłeś to foto. Interesuje Cię kto z kim śpi? Bo mnie akurat w ogóle.Tylko w ramach ciekawostki. Przyznasz, że niecodziennej, prawda? A większe znaczenie ma to, że prezydentem będzie człowiek bez honoru, który rozbił rodzinę z trójką dzieci. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości