Terminologia bokserska
|
24-11-2014, 06:54 PM
|
|||
|
|||
RE: Terminologia bokserska
Wach-Wiking
Sosnowski-Dragon Helenius-Nordic Nightmare Rekowski-Rex Judah-Super Hatton-Hitman |
|||
24-11-2014, 07:22 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2014 07:23 PM przez saliman1.)
|
|||
|
|||
Trochę do pośmiania. Te pseudonimy to na serio. Wystarczy sprawdzić boxrec
Humberto "The Crafty Little Fox " Soto Adam "The Swamp Donkey" Richards - koleś który walczył kiedyś z Huckiem. Tony "Punching Postman" Thorton Juan "Hispanic Causing Panic" Lazcano - mój ulubieniec. Ale najlepszego zostawiłem na koniec. Bokser może niezbyt wybitny, ale po prostu rozbawił mnie na cały dzień Martin "The Immaculate" Concepcion |
|||
25-11-2014, 05:40 PM
|
|||
|
|||
(16-11-2014 01:38 AM)Gogolius napisał(a): Deski Chciałbym wrócić do werdyktów i zakończeń walk. Chodzi mi o dziwny werdykt w pojedynku Scotta Quigg'a z Rendallem Munroe w ich pierwszej walce z czerwca 2012 roku. Walka została zakończona jako TD i przyznano remis mimo iż w tabelce obok jest napisane, że walka zakończyła się już w trzeciej rundzie z dwunastu rund. O co chodzi? Ktoś się walnął przy wpisywaniu danych w wikipedii czy też może doszło do jakiegoś podwójnego nokautu, faulu bądź kontuzji? http://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Quigg |
|||
25-11-2014, 05:45 PM
|
|||
|
|||
TD to decyzja techniczna. Np. gdy bokserzy przypadkowo zderzą się głowami i jeden z nich ma tak rozwaloną twarz, że nie może walczyć dalej, to wówczas podliczane są punkty za rundy, które odbyły się do feralnej sytuacji z kontuzją i walka jest wówczas zakończona.
|
|||
25-11-2014, 05:46 PM
|
|||
|
|||
TD= Technical Decision
Kiedy któryś z bokserów nie jest zdolny do kontynuowania walki w wyniku np przypadkowego zderzenia głowami, może nastąpić podliczenie punktów np po 4 rundach i wtedy mamy do czynienia z techniczną decyzją. "Miałem już cztery operacje, w dalszym ciągu ją czuję, nigdy już nie będzie jak wcześniej. W boksie ten problem mnie eliminuje, mam jedną rękę, jak mam wygrać z takim Adamem Kownackim." - Artur Szpilka |
|||
25-11-2014, 06:20 PM
|
|||
|
|||
Aha, dzięki za wyjaśnienie. Obejrzałem sobie właśnie tą sytuację. Quigg właśnie zaczął zdobywać przewagę w 3 rundzie, gdy nieszczęśliwie uderzył głową w twarz Munroe.
|
|||
14-12-2014, 03:27 PM
|
|||
|
|||
Dlaczego po nokdaunie sędziowie podchodzą do zawodnika i szarpią go za ręce? Jakby sprawdzali rękawice.
Oraz czy jest możliwość w dzisiejszych czasach rozegrania pojedynku bokserskiego dłuższego niż 12 rund np. 15, czy też są jakieś przepisy, które to uniemożliwiają? |
|||
14-12-2014, 03:47 PM
|
|||
|
|||
Wydaje mi się że wycierają rękawice boksera ale nie jestem pewny.
|
|||
14-12-2014, 04:03 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2014 04:04 PM przez Joker.)
|
|||
|
|||
Moim zdaniem jest to sprawdzenie przez ringowego jak zachowują się ręce zdeskowanego boksera i czy reaguje(nie ma takiego słowa jak zdeskowany a przynajmniej nie znalazłem w słowniku ktory jebi* policje)
*edit języka polskiego oczywiście. |
|||
14-12-2014, 04:33 PM
|
|||
|
|||
(14-12-2014 03:47 PM)TomaszX napisał(a): Wydaje mi się że wycierają rękawice boksera ale nie jestem pewny. Tak jak pisze Tomasz... sedzia najnormalniej wyciera rekawice, po tym zetkna sie z mata ringu. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 17 gości