Tydzień 11 - 17.06.2012
|
10-06-2012, 11:18 AM
|
|||
|
|||
Tydzień 11 - 17.06.2012
Emocje w tym tygodniu ograniczą się w zasadzie do soboty 16.06. Najciekawsze gale odbędą się w RPA i Wielkiej Brytanii, natomiast w USA można będzie obejrzeć 2 pojedynki bardzo wysokiej rangi, ale bez podbudowy w postaci ciekawego undercardu. Dla polskich kibiców najważniejsze będą walki Tomasza Adamka i Mariusza Cendrowskiego.
Piątek 15.06. Newcastle, Australia waga cruiser o pas mistrza Australii Daniel Ammann (Australia) - Anthony McCracken (Australia) Walka "Dobermana" z "Bykiem", czyli starcie dwóch niezłych australijskich cruiserów. Typ: McCracken na punkty Les Pennes - Mirabeau, Francja waga półciężka o pas WBF Doudou Ngumbu (Francja) - Nadjib Mohammedi (Francja) Pojedynek dwóch czołowych (obok Averlanta) francuskich półciężkich. Mohammedi walczył już w przeszłości o lepsze trofea (interim WBO z Cleverlym). Ngumbu jest natomiast dobrze znany z polskich ringów, gdzie problematycznie uległ Głażewskiemu, pokonał za to wyraźnie Kuziemskiego. Pochodzący z Konga Ngumbu sprawia wrażenie bardziej dynamicznego i silniejszego boksera. Typ: Ngumbu na punkty Barranquila, Kolumbia waga półciężka Alejandro Berrio (Kolumbia) - Evert Bravo (Kolumbia) To będzie walka o prymat w Kolumbii w tej kategorii pomiędzy dwoma królami nokautu: starym (Berrio, 35 lat) i młodym (Bravo, 26 lat). Co ciekawe, obydwaj mają także na koncie po kilka porażek przez nokaut. Typ: Berrio przed czasem Sobota 16.06. Kunming, Chiny waga junior musza o pas WBC Silver Zhong Xiong Zhao (Chiny) - Osvaldo Razon (Meksyk) Malutki (150 cm) Zhong jest najlepszym zawodowym bokserem Chin. Dla Razona będzie to debiut w junior muszej, bowiem dotychczas boksował w słomkowej. Typ: Zhong na punkty Rzym, Włochy waga średnia o pas WBC Silver Domenico Spada (Włochy) - Mariusz Cendrowski (Polska) Spada znany jest z dużej waleczności, jaką wykazał się w przegranych (minimalnie lub problematycznie) pojedynkach z Barkerem i Zbikiem. Cendrowski to typowy przykład solidnego średniaka. Obydwaj walczyli już ze sobą w 2008 i wtedy lepszy na punkty okazał się Spada. Teraz chyba będzie podobnie. Typ: Spada na punkty Manchester, Wielka Brytania waga super kogucia o pas interim WBA World Rendall Munro (Wielka Brytania) - Scott Quigg (Wielka Brytania) To będzie walka nie tylko o pas mistrzowski, ale także o prymat w Wielkiej Brytanii w super koguciej. Munro to rutyniarz, który ma za sobą m.in. przegrany pojedynek ze słynnym Japończykiem Nishioką. 23-letni Quigg to jeden z największych młodych talentów brytyjskiego boksu. Obydwaj boksują ofensywnie i lubią wymiany w półdystansie, ale Quigg bije chyba mocniej. Typ: Quigg na punkty waga junior średnia o pas EBU Ryan Rhodes (Wielka Brytania) - Siarhiej Rabczanka (Białoruś) Pojedynek rutyny z młodością. Rhodes to stary wyjadacz ringowy, który walczył już o tytuł światowy i przegrał z Alvarezem. Rabczanka to najlepszy aktualnie bokser Białorusi, rokujący wielkie nadzieje na przyszłość. Typ: Rabczanka na punkty waga średnia Martin Murray (Wielka Brytania) - Karim Achour (Francja) Murray to niepokonany bokser zaliczający się do czołówki wagi średniej, który zremisował z samym Felixem Sturmem. Młody Achour jest niewątpliwie utalentowany, ale większych osiągnięć na razie nie ma. Typ: Murray na punkty waga ciężka o pas EBU-EU Richard Towers (Wielka Brytania) - Gregory Tony (Francja) Towers to jeden z kilku niepokonanych brytyjskich dwumetrowców w wadze ciężkiej. Nie dorównuje Price'owi i Fury'emu, ale również na razie jest niepokonany. Wywodzący się z kickboxingu Tony bardzo dobrze się zapowiadał, ale po porażkach przed czasem z Heleniusem i Perezem jego gwiazda mocno zbladła. Typ: Towers na punkty Kempton Park, RPA waga półśrednia o pas IBO Chris van Heerden (RPA) - Sebastian Andres Lujan (Argentyna) Van Heerden jest młodym utalentowanym bokserem mającym już na rozkładzie tak dobrych przeciwników, jak Kaizer Mabuza i Bongwani Mwelase. Jedyną przegraną ( bardzo problematyczną) zanotował w Belgradzie z Serbem Nikolą Stevanoviciem. Rutynowany Lujan słynie z bardzo niekonwencjonalnego sposobu boksowania z wykorzystaniem niesamowitych umiejętności balansu. Typ: van Heerden na punkty waga cruiser Zack Mwekassa (Kongo) - Tshepang Mohale (RPA) Pojedynek dwóch mocno bijących bokserów, z których Mohale niestety znany jest także ze szklanej szczęki. Typ: Mwekassa przed czasem waga cruiser Ran Nakash (Izrael) - Johnny Muller (RPA) Izraelski mistrz kravmagi znany z dzielnej postawy w walce z Marco Huckiem zmierzy się z kolejnym z licznych południowoafrykańskich cruiserów. Muller jedyną porażkę poniósł w pojedynku z w/w Tshepangiem Mohale. Typ: Nakash przed czasem waga cruiser Thabiso Mchunu (RPA) - Flo Simba (RPA) Przeglądu afrykańskich cruiserów ciąg dalszy. Mchunu szedł przez ringi jak burza, ale w ostatniej swojej walce uległ przed czasem w/w Mwekassie. Z kolei pochodzący z Konga Simba uwazany był do niedawna za wielką nadzieję wagi ciężkiej. Po porażce przez nokaut z weteranem Fransem Bothą, zanotował kolejna klęskę z Danie Venterem, po czym przeniósł się do wagi cruiser. Typ: Mchunu przed czasem waga cruiser Danie Venter (RPA) - Daniel Bruwer (RPA) Starcie dwóch bokserów, którzy serie efektownych zwycięstw przeplatają dotkliwymi porażkami. Walczący na ogół w ciężkiej Venter miał ostatnio trochę lepszą passę od Bruwera, który zanotował przegrane z Aleksiejewem (przed czasem) i z Simbą. Typ: Venter przed czasem Newark, New Jersey, USA waga ciężka Tomasz Adamek (Polska) - Eddie Chambers (USA) Walka dwóch "małych ciężkich" pozytywnie wyróżniających się w swojej kategorii techniką i szybkością będzie miała spory ciężar gatunkowy. Przegrywający mocno straci nie tylko w rankingach, ale i będzie musiał na lata odłożyć swe aspiracje do mistrzowskich pasów. Większa ruchliwość w ringu i bogatszy repertuar ciosów powinny premiować Adamka. Typ: Adamek na punkty waga ciężka o pas USBA Bryant Jennings (USA) - Steve Collins (USA) Po niespodziewanym zwycięstwie nad Lachowiczem 27-letni Jennings stał się najpoważniejszą obok Mitchella i Wildera nadzieją USA na odzyskanie pasów mistrzowskich w królewskiej kategorii. O rok starszy Collins ma imponujący bilans walk, który jednak zawdzięcza walkom z bardzo słabymi rywalami. Typ: Jennings na punkty El Paso, Texas, USA waga średnia o pas WBC Julio Cesar Chavez Jr (Meksyk) - Andy Lee (Irlandia) Nie tylko pas WBC, ale i perspektywa pojedynku z Sergio Martinezem jest stawką tej emocjonująco zapowiadającej się walki. Bożyszcze Meksyku jeszcze nigdy nie miało do czynienia z tak wysokim, a przy tym mocno bijącym przeciwnikiem. Andy Lee nie tylko tanio skóry nie sprzeda, ale poważnie powalczy o zwycięstwo. Typ: Lee przed czasem Playa del Carmen, Meksyk waga średnia Gilberto Ramirez Sanchez (Meksyk) - Juan Carlos Candelo (Kolumbia) 20-letni Sanchez mógłby być synem 38-letniego Candelo, który w 2003 roku bez powodzenia walczył o pas IBF z Winky Wrightem. Od tego momentu minęło jednak już 9 lat, w czasie których Kolumbijczyk niczego wielkiego nie zwojował. Natomiast obdarzony fantastycznymi warunkami fizycznymi (189 cm wzrostu) młody meksykański król nokautu jest niepokonany i zmiata z ringu kolejnych przeciwników. Typ: Sanchez przed czasem http://www.the-best-boxers.com ![]() |
|||
10-06-2012, 12:55 PM
|
|||
|
|||
RE: Tydzień 11 - 17.06.2012
Mam nadzieję że Lee go rozniesie ;P ciekawe jak pójdzie Chambersowi
|
|||
10-06-2012, 05:20 PM
|
|||
|
|||
Rendall Munroe - Scott Quigg
Ostatnio na wyspach kilku faworytów, w tym tych młodych i zdolnych, niespodziewanie poniosło porażki. Myślę, że bardziej rutynowany Munroe zastopuje młodszego rywala. Mój typ: Munroe przed czasem Domenico Spada - Mariusz Cendrowski Lubię Cendrowskiego, bo miał kilka naprawdę dobrych walk. Jednak jest chyba słabo rozboksowany (ostatnio walczył we wrześniu) i chyba dopiero niedawno wziął tę walkę. Spada to bardzo solidny bokser, już raz pokonał Mariusz i obawiam się, że tym razem powtórzy ten wyczyn. Mój typ: Spada na pkt Ryan Rhodes - Siarhiej Rabczanka Myślę, że Rhodes nic wielkiego już nie ugra. Myślę, że przegra przed czasem z niepokopanym Białorusinem. Martin Murray - Karim Achour Murray to naprawdę dobry technik i niewygodny bokser. Stawiam jego zwycięstwo punktowe Richard Towers - Gregory Tony Towers to kolejny Brytyjski kolos obdarzony mocnym ciosem. Myślę, że poradzi sobie z Tonym, który nie rokuje już większych perspektyw Mój typ: Towers przed czasem Ciekawie wyglądają starcia pięściarzy z RPA, ale nie będe typował bo sporej części z nich nigdy nie widziałem. Adamek vs Chambers Miałem sen, zły sen ![]() Jennings vs Collins Chciałbym, aby Bryant pokazał się od dobrej strony, myślę że podtrzyma wysoką formę z walki z Lachowiczem. Stawiam jego punktowe zwycięstwo. Chavez vs Lee Bardzo interesujący pojedynek. Dwaj "potężni" zawodnicy wagi średniej. Myślę, że dzięki stylowi (swarmer) Chavez uzyska przewagę i wygra przed czasem w końcowych rundach. |
|||
13-06-2012, 09:01 AM
|
|||
|
|||
Do rozkładu dochodzi bardzo ciekawa walka w super średniej. W czwartek 14.06. w Nowym Jorku zmierzą się Will Rosinsky i Aaron Pryor Jr. Obydwaj zaliczają się do szerokiej czołówki swojej kategorii. Pryor ma ostatnio fatalną passę, ale przegrywał z naprawdę dobrymi bokserami (Edwin Rodriguez, Oosthuizen i Stevenson). Typuje jego zwycięstwo na punkty.
http://www.the-best-boxers.com ![]() |
|||
13-06-2012, 02:26 PM
|
|||
|
|||
@redd
Ja przed walką Adamek v Klitschko miałem sen o remisie i nie sprawdził się nie wiem czemu ![]() ![]() They think they're good, I know I'm great ;] |
|||
15-06-2012, 11:20 AM
|
|||
|
|||
Rosinsky wygrał z Pryorem na punkty. To już chyba koniec Pryora jako liczącego się boksera. A tak dobrze się zapowiadał.
http://www.the-best-boxers.com ![]() |
|||
16-06-2012, 10:52 AM
|
|||
|
|||
Ngumbu przegrał z Mohamedim przez TKO w piątej rundzie. Jestem tym rezultatem z lekka zaskoczony.
Na gali w El Paso będzie walczył także Miguel Vazquez, mistrz IBF w kategorii lekkiej. Jego przeciwnikiem będzie journeyman Daniel Attah. Szkoda, że kariera Vazqueza wygląda jak wygląda. Mam nadzieję, że "Titere" wygra przed czasem. |
|||
16-06-2012, 05:53 PM
|
|||
|
|||
Adamek - Chambers, rozum podpowiada minimalne zwyciestwo Adamka na punkty, ciekaw jestem co oznaczają te extra kilogramy u
Adamka Chavez - Lee, hmm Lee ostatnio niezle, ale stawiam na Chaveza |
|||
17-06-2012, 09:20 AM
|
|||
|
|||
Mam moralnego kaca po tym tygodniu. Nie dość, że piłkarze zawiedli, to jeszcze Adamek marnie wypadł w pojedynku z Chambersem, a na dodatek Lee przegrał przed czasem z Chavezem. Bardzo liczyłem, że to właśnie Irlandczyk zastopuje karierę meksykańskiego gogusia, a tymczasem wyszło odwrotnie. Nie widziałem walki, bo wolałem oglądać Adamka i to jeszcze pogłębia moje rozgoryczenie. Muszę się przyznać, że nie mogę rozgryźć tego Chaveza. Jak się spojrzy na wszystkie elementy jego umiejętności z osobna, to wychodzi z tego dość przeciętny bokser. Technika nienadzwyczajna, szybkość też, cios niby dość silny, ale nie na miarę króla nokautu. A jednak jest zadziwiająco skuteczny i ostatnio wcale nie potrzebuje pomocy sędziów. A może jego rywale są przekupywani? Teoria spiskowa, ale takie rzeczy już się zdarzały w zawodowym boksie.
W innych walkach: Amman wypunktował McCrackena Mohammedi wygrał przez tko z Ngumbu (podobnie jak dla redda, dla mnie to zaskoczenie) Zhong wypunktował Razona Spada wypunktował Cendrowskiego Munro - Quigg - techniczny remis po kontuzji Munro w 3 rundzie (szkoda, walka była dobra) Rabczanka znokautował Rhodesa (Białorusin ma przyszłość) Murray wypunktował Achoura Towers wygrał przez tko z Tonym (oglądałem, występ obustronnie beznadziejny) Van Heerden wypunktował Lujana Mwekassa już w 1 rundzie załatwił Mohale Mchunu podobnie wykończył Simbę Venter wypunktował Bruwera Jennings wypunktował Collinsa Sanchez wygrał przed czasem, ale nie z Candelo, tylko z jakimś słabeuszem Mendezem Walki Nakash - Muller i Berrio - Bravo chyba się nie odbyły http://www.the-best-boxers.com ![]() |
|||
17-06-2012, 10:08 AM
|
|||
|
|||
Chavez znowu był w limicie cruiser w dniu walki. Lee pomimo wzrostu jest raczej chudy i jednak przewaga masy znowu była po stronie Chaveza. W dodatku Irlandczyk ma takie dziury w defensywie, że aż smutno na to patrzeć, bo na tym poziomie to powinno być wykluczone. I, żeby jeszcze pogorszyć sprawę, dawał się wciągnąć w grę "juniora", który wchodził w zwarcia i niemiłosiernie obijał mu korpus. To właśnie mocne ciosy z obu rąk na korpus Lee zdecydowały o wyniku tej walki.
Lee był niezły w pierwszych 2 rundach i gdyby dalej walka toczyła się w ten sposób, miałby szanse. Tylko, że Chavez zmienił trochę taktykę, a Irlandczyk wyraźnie odczuwał jego przewagę siłową. Co ciekawe, Chavez znowu zrobił jakieś cyrki z badaniem moczu... Mam bardzo konkretne podejrzenia co do jego nagłych przyrostów i spadków masy. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości