Piłka nożna ogólnie
|
01-07-2014, 07:19 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2014 07:22 PM przez Gogolius.)
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Dzień 18.
Francja - Nigeria Ten mecz raczej do historii nie przejdzie. Ciekawe co by było, jakby sędzia uznał gola Nigerii - spalony na styk i oczywiście nie hejtuje decyzji sędziego bo każdy odgwizdany spalony to słuszna decyzja, ale ja bym taką akcję puścił. Mecz w miarę wyrównany, ale znowu... Enyeama jest pr0. Francuzi walili głową w mur, a ten mecz dobitnie pokazuje różnicę między spotkaniami grupowymi, a play-off, każdy spina tyłek. Ostatecznie Francja wbiła dwa gole, a chwalony, bardzo dobry, nigeryjski bramkarz właściwie podał piłkę Pogbie, który strzelił głową do prawie, że pustej bramki. Francja dobiła Nigerię po drugim golu i też mógłbym obciążyć tu konto Enyeamy. Overall mecz bez historii, Nigeria to nie ten poziom, niech się cieszy że wyszła z grupy. Francja wygrała ciężki mecz w 90 minut co może mieć kluczowe znaczenie przed ćwierćfinałem. Niemcy - Algieria Jedyny mecz 1/8 finału, w którym (pewnie nie tylko ja) widziałem niesamowitą przewagę (teoretyczną) jednej z drużyn. Jeden z trzech zespołów, które typowałem do złota (i które zostały w turnieju) vs przed mundialem jeden z trzech najsłabszych zespołów na turnieju. Oczywiście Algieria wyszła z grupy zasłużenie i grała całkiem, całkiem. Ale kurde po drugiej stronie byli Niemcy. Przebieg meczu: widowiskowy, sporo akcji, Algieria nawet miała lepsze akcje w pierwszej połowie, ale overall można to spotkanie podsumować w paru punktach. 1. Niemcy poleźli i kombinowali każdym możliwym sposobem: dośrodkowania, główki, strzały z dystansu (szczególnie jak zobaczyli, że bramkarz Algieri - M'bolhi wybija piłkę przed siebie), podania prostopodadłe, no cuda wianki. I trochę się w tym zatracili. 2. JEDNO podanie Algierii na 30-40metrów tworzyło niesamowite zagrożenie dla bramki Niemiec, ale kapitalne spotkanie rozegrał Neurer. Facet zaliczył kilka (6-8?) bardzo przytomnych wyjść na 20-ty (a czasem na 30-ty) metr i przerywał wszystkie te podania, zanim napastnik wychodził sam na sam. Z drugiej strony te podania szły przy liniach bocznych, akurat tam gdzie bocznych obrońców nie było -> bo się zatracili w ataku z resztą kumpli o czym pisałem wyżej. 3. M'bolhi miał dzień konia i zatrzymał masę strzałów, obok Ochoy i Navasa zdecydowanie najlepszy bramkarz 1/8 finału. Nie umniejszałbym pozostałym zawodnikom, ale on właściwie w pojedynkę zatrzymał Niemców. 4. Niemcy są przedobrze przygotowani fizycznie, sporo biegali, sporo walczyli, prowadzili grę, a w dogrywce jakby dopiero byli po 45 minutach. Gol Shuerrle trochę bekowy, bo jak nie szło w normalny sposób to trzeba było walnąć jakąś pół-piętą zza pleców stojąc przodem do bramki ![]() 5. No i dogrywka się posypała, radosny futbol, Algieria na swoje próbowała gonić wynik, Niemcy sobie kontrowali. Mieli sporo szczęścia przy 2:0, a potem zdekoncentrowani stracili gola na 2:1 a mogli też na 2:2 mimo że to była 122 minuta to jednak akcja była. Overall: Algieria rozegrała mecz życia, ale Niemcy nie zagrali źle - po prostu czasem tak bywa, że bramkarz świetnie gra, a zerowy dorobek bramkowy wynikał ze skuteczności bramkarza, a nie jakiejś indolencji (taką indolencję pokazała np. Argentyna z Iranem). Brawa dla Afrykańczyków, odpadają z honorem i mogą spokojnie uznać mundial za udany. Brawa dla Niemców bo okazali się lepsi od przeciwników w życiowej formie, choć muszą poprawić organizację gry obronnej pod kątem ewentualnych kontrataków. No i ciekawe czy się na piątek wykurują po takiej harówie, choć jak pisałem, ich przygotowanie fizyczne rządzi. Cytat:Dla mnie póki co bramkarz nr 1 mistrzostw.No nie da się ukryć, że w tych czterech meczach pokazał się ze świetnej strony (z naciskiem na mecz nr2 i nr4). Ale jak Navas nie zaliczy wtopy z Holendrami to go wyprzedzi. Cytat:Holandia nie zachwyca. Moim zdaniem, jak Niemców, przeceniliśmy po pierwszym meczu.a kto tam ich przeceniał? Jakiś hype był na Holendrów przy tym 5:1, ale nie taki jakiego się spodziewałem. A Niemiaszki to już w ogóle (ale mogę przelecieć się przez topic i poszukać tych przeceniań ![]() Cytat: Brazylia nie zagrała najlepiej w ramach swoich możliwości. Oni grają jakieś 70% poniżej tego poziomu.Wyrwałeś mi zdanie z kontekstu. Brazylia zagrała na miarę obecnych własnych możliwości. Brazylia może grać na 100 pkt i to pokazała np. rok temu na Pucharze Konfederacji. I jak pisałem, na mundialu takiej formy nie ma. I można to określić na 70pkt. Ja pisałem, że z Chile Brazylia zagrała na te 70pkt czyli na 100% OBECNYCH możliwości. W grupie to grali na jakieś 50pkt, paradoksalnie najlepsz mecz to chyba mieli z Meksykiem. A na Chile wspięli się na wyżyny. Ja wiem, że canaringhos mają potencjał dużo większy od Chile (i większy od tego co pokazali w 1/8) ale nie uważam, by zagrali dużo lepiej w 1/4. Czy te 70pkt wystarczy na Kolumbię? Wątpię. Cytat:Może mnie teraz zlinczujesz, ale moim zdaniem to był... jedyny bardzo dobry mecz Chile w mundialu. Pełna zgoda. Chilijczycy zagrali dobrze z Australią (momeny bardzo dobre, momenty średnie), dobrze z Hiszpanią (cały mecz na podobnym poziomie) i średnio z Holandią. A już z Brazylią bardzo dobrze. Popieram. Cytat:Szkoda mi Pinilli, chłopak dwukrotnie mógł zostać bohaterem, ale raz uderzył w poprzeczkę (100% sytuacja...), a później uderzył karnego bardzo źle.Facet sobie wytatuował (bodajże na karku) sytuację z dogrywki: bramka, bramkarz, i piłka na poprzeczce z napisem "centymetr od chwały". Miazga ![]() Cytat:Na wstępie zaznaczę, że o ile perwszą połowę pamiętam całkiem dobrze, to jednak drugą, dogrywkę i karne, coraz słabiej Tonguebardzo dobrze, że to zaznaczyłeś ![]() Cytat:Myślałem, że Grecy zaatakują w dogrywce, ale nie przypominam sobie żadnej udanej ofensywnej akcji tej drużyny. Ty n00bie! ![]() http://sport.tvp.pl/2014fifaworldcup/158...krot-meczu pierwsza minuta to pierwsza połowa, ale potem masz już jazdę z tego co przysypiałeś ![]() (szczególnie akcja po golu na 1:1 i dogrywka) - nic ta Grecja nie miała akcji, no nic! ![]() Cytat:Niemcy nic nie pokazali (OK, zagrali efektywnie ), a że ich nie lubię, dobrze, że zaznaczyłeś że ich nie lubisz ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|