Piłka nożna ogólnie
|
27-06-2014, 10:02 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2014 10:13 AM przez Gogolius.)
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Dzien 15.
No i rozgrywki grupowe zakonczone. W grupie G najpierw ogladalem mecz Niemcy-USA ze wzgledu na goscia, ktory kibcuje Niemcom. Ale po pierwszej polowie zrezygnowalismy - mecz byl nudny, wolny i sprawdzal najgorsze przypuszczenia o grze na remis. Pewnym usprawiedliwieniem moglby byc deszcz, ale ogolnie to Niemcy mialy przewage z ktorej nic nie wynikalo i tyle. W drugiej czesci Niemcy strzelili gola i wygraly spotkanie ale szalu oba zespoly nie zrobily. Drugi mecz byl duzo ciekawszy: Portugalia prowadzila po samobojczym golu 1:0 (trzeba miec sporo szczescia zeby odbic krzywo pilke kolanem, a ta odbijajac sie od slupka i poprzeczki ostatecznie wpadla) i druga polowa zwiastowala emocje. Portugalia potrzebowala wysokiego zwyciestwa ale po niezlej pierwszej polowie pozwolila Ghanie grac. A ze Ghana grac potrafi to szybko strzelila gola - ladny strzal glowa. Wtedy tez Niemcy wyszly na prowadzenie i Ghanie wystarczalo 2:1 zeby wyjsc z grupy. Byla kolejka glowka, ale tym razem niecelna. W ekipie z Afryki razil pospiech i niedokladnosc zagran choc wszystkich przebijal Eder z Portugalii - nie pamietam zadnej udanej akcji tego goscia. Zwalnial gre przy kontrach, tracil pilki, niecelnie podawal - katastrofa. I gdy wydawalo sie ze gol dla Ghany to kwestia czasu i uspokojenia gry, to tragiczny blad popelnil bramkarz Czarnych Gwiazd. Skakal do wysokiej pilki razem z obronca i Portugalczykiem i zamiast przerzucic pilke nad poprzeczke, wypiastkowac daleko/ w bok to ten delikatnie wypchnal ja na 10ty metr gdzie byl Ronaldo: i 2:1 dla Portugalii, wynik ktory nic nie dawal zadnej z druzyn. Portugalia musiala strzelic ze trzy gole i nie mozna odmowic im okazji: sam CR mogl skompletowac hattricka ale pudlowal lub bramkarz staral sie wymazac wczesniejszy blad za pomoca dobrej postawy. Skonczylo sie 2:1 i zadna z ekip nie awansowala, Ghana miala dobry okres do bledu bramkarza - de facto strzelila sobie oba gole. Portugalia zaplacila za wysoka porazke z Niemcami, ale gdyby nie rywale to sami mogli miec mega problem z wygraniem meczu na mundialu. Strzelili cztery gole a tylko ten drugi z USA byl normalny (pomijajac ze padl w 95 minucie). Podsumowujac te grupe to jestem zaskoczony: dobra postawa USA, szczegolnie w meczu z Ghana. Sama Ghana rozczarowala: dobry mecz z Niemcami, niezly z USA i sredni z Portugalia gdy trzeba bylo wykrzesac maksimum:mogli spokojnie wyjsc z grupy. Portugalia na minus, ale oni mieli Pepe i szpital w kadrze wiec ostatecznie psow bym na nich nie wieszal. Niemcy jak to Niemcy, jedni z faworytow ktorzy nie zawodza. W grupie H odpuscilem Belgow z Korea. Kolejny przyklad boiskowej glupoty z deptaniem zawodnikow i czerwona kartka nie przeszkodzily wygrac Belgii z beznadziejna Korea, choc bramki nie widzialem a spotkalem sie z glosami ze byl tam spalony. Drugi mecz mnie bardziej ciekawil: trzymalem kciuki za Algieria i udalo sie. Rosjanie strzelili ladna bramke (nie liczac RvP to najlepsza glowka mundialu), a Algieria nijak nie mogla zorganizowac akcji. Ale od czego sa stale fragmenty: kazdy kolejny byl grozniejszy, Rosjanie gubili sie w kryciu az Akienfieev popelnil blad, zle wyszedl do dosrodkowania i byl remis. Byla tam kontrowersja z oslepianiem laserem bramkarza (debilizm kibicow niestety zdarza sie rowniez na mundialu) ale przy samej interwencji nie widze dla niego usprawiedliwienia. Ogolnie jestem zdumiony fatalna gra tego bramkarza bo 2 z 3 puszczonych goli na turnieju obciaza jego konto. Tyle ze jego koledzy z pola nie grali lepiej: jakies pykanie przez kilka minut bez sensu, malo akcji i w ogole zachowywali sie jakby prowadzili 3:0. Zasluzenie odpadli a Algieria ma co swietowac. Ogolem chyba najslabsza grupa na mundialu, fatalny wystep Rosji ktora nie zagrala ani jednego dobrego meczu. Ja wiem ze Capello to przedstawiciel defensywnego myslenia o pilce, ale indolencja w ataku i brak pomyslu to przesada. Wystep Korei to w ogole wole o pomste do nieba: obok Kamerunu najgorsza druzyna mistrzostw: remis z beznadziejna Rosja zle nie wyglada ale 2:4 z Algieria i 0:1 ze zdziesiatkowana Belgia to powod do wstydu. Suarez ukarany! zawieszony na 9 meczow reprezentacji, 4 miesiace aktywnosci pilkarskiej i 100tys. frankow szwajcarskich grzywny. Brawo dla FIFA, szkoda tylko ze ostatnim przejawem aktywnosci Luisa bylo dosrodkowanie z rzutu roznego z ktorego padl gol dla Urugwaju, ale balem sie ze w ogole sprawa rozejdzie sie po kosciach. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|