Fajne filmy, które polecacie
|
01-02-2017, 12:19 AM
|
|||
|
|||
RE: Fajne filmy, które polecacie
Przeglądu polskiego kina ciąg dalszy
"Powidoki" - no bardzo średnie zakończenie kariery pana Andrzeja Wajdy. Filmu źle się nie ogląda, ale jest cholernie patetyczny, a sztuczność gry aktorskiej aż bije po oczach. Do tego dochodzi zupełny brak scenariusza. Ja sobie oglądam film, nagle pojawiają się napisy, a ja z mindfuckiem na twarzy stwierdzam, że w sumie nie wiem po co ten obraz powstał. Dużym atutem filmu jest za to przedstawienie świata lat 50. - uciski ze strony komunistycznej wypadły dość dobrze i niektóre momenty naprawdę zapadają w pamięć. Ogólnie film od strony technicznej zrealizowany bardzo fajnie (w końcu to pan Andrzej Wajda), ale niestety jako całość nie za bardzo się broni. 5/10 z sympatii do Wajdy i Lindy. "Konwój" - kurczę, tak trochę nie wiem jak to ocenić. Z jednej strony oglądało się to nawet fajnie, Więckiewicz i Gajos jak zawsze na najwyższym poziomie. Całość nawet się spina, jeśli chodzi o scenariusz, ale po drodze strasznie się rozjeżdża. Niektóre sceny są tak bardzo przerysowane, że aż zakrawają o absurd. No i czy nie ma w polskim thrillerze innych pomysłów niż szeroko rozumiana "zdegenerowana policja"? 6/10 maksymalnie. "Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej" - Ogólnie rzecz biorąc ogląda się to bardzo dobrze. Akcja jest bardzo szybka i sprawnie poprowadzona, bohaterowie są ciekawi, a niektóre sceny szczerze bawią. Tylko, że ja dość dobrze znam postać Michaliny Wisłockiej i nie ma ona zbyt wiele wspólnego z niemal idealistycznym obrazem filmowej Michaliny Wisłockiej. Dlatego też 6/10, chociaż chyba ten obraz oceniałbym najwyżej z tej trójki. Aha, no i polecam "Split". Wreszcie rewelacyjny film Shyamalana, James McAvoy zasłużył na Oscara |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 148 gości