Fajne filmy, które polecacie
|
19-11-2016, 01:42 AM
|
|||
|
|||
RE: Fajne filmy, które polecacie
Byłem niedawno na "Jestem mordercą". Film wydał mi się niezły, choć tkwił w nim pewien niewykorzystany potencjał. Pieprzyca świetnie ukazał komunizm, jako system zdegenerowany, przesycony ateistycznym materializmem, w którym można dokonać błyskotliwego awansu społecznego, ale za cenę przetrącenia kręgosłupa moralnego, czy też całkowitą jego utratę. Pod tym względem na pewno JM prezentuje się znakomicie.
Film momentami nudził mnie i z lekka żenował. Wszystkie te sprawy obyczajowe, tkliwe obrazki, dzieci na widzeniu z "Wampirem", wspólnie oglądany mecz... Ckliwe to i tylko tyle, nie widzę w tym nic interesującego. Postacie są nakreślone w dziwny sposób, brak im drobnego zniuansowania. Bohaterowie jak już wybiorą, czy chcą być dobrzy, czy źli (tak to jest zaprezentowane), to popadają, albo w pijacką upadłość, lub przyjmują dumne i rozczarowane brakiem moralności pozy. Żadna z postaci nie zrobiła na mnie wrażenia, no, może poza tą graną przez Kuleszę, ale to raczej ze względu na kunszt aktorki (ta scena w kuchni, z tym młodym policjantem - genialna), niż jakiś finezyjny szkic scenariusza. Mogła wyjść z tego filmu mocna opowieść o zdegenerowanym systemie, ale ostateczny odbiór został rozmyty poprzez miałkość postaci i mielizny emocjonalne. Bardziej przypadł mi do gustu dokument Pieprzycy dokładnie o tym samym tytule, co opisywany film. 6/10. Zastanawiam się nad wybraniem się na "Plac zabaw", choć trochę niepokoi mnie ten film. Ogólnie jestem niezbyt wrażliwym widzem; na "Wołyniu" nie raziły mnie same sceny masakry, że tak je oddzielę od moich ogólnych odczuć i wrażeń, co do tego obrazu (b. wysoko go oceniam). "Plac zabaw" przedstawia czyste zło i okrucieństwo, właściwie bez żadnego powodu - zmierzenie się z czymś takim zastanawia mnie i napawa niepokojem, ale raczej wybiorę się na film, gdy tylko zawita do kina w moim mieście. Nastawiam się na poniewierkę emocjonalną, jak przy oglądaniu "Naszej Klasy". |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 73 gości