Fajne filmy, które polecacie
|
29-06-2016, 12:21 PM
|
|||
|
|||
RE: Fajne filmy, które polecacie
Dziś sobie przypomniałem o Wyścigu (Rush), który obejrzałem w kinie kilka lat temu
Poniżej moje wrażenia: Wyscig (Rush) czyli oparta na faktach ekranizacja rywalizacji dwoch kierowcow formuly 1: James Hunt vs Niki Lauda w (glownie) 1976 roku. Film swietny i bardzo mi sie podobal. W sumie nie wiem czy chwalic scenariusz: jest napisany przez najlepszego scenarzyste ever wiec jest the best i tyle. Fajna gra aktorska, James Hunt - hulaka i krol zycia odegrany przez Thora. Aktor pasuje wizualnie, dlugie wlosy, nieuczesany, taka gwiazda rocka. Mnie bardziej jednak spodobal sie Bruehl grajacy Laude: jezyka niemieckiego nie lubie ale tu musial byc i byl super. No i pasowal do solidnego, pracowitego ale i antypatycznego kierowcy. Jedyne co mi troche zgrzytalo to zbyt szybkie nawiazywanie znajomosci kierowcow z kobietami ( w sensie przyspieszone motywy slubow/glebszych zwiazkow, to ze Hunt bierze ktora chce to juz czesc jego osoby ; ) ), z drugiej strony to film o sciganiu a nie romans. I w sumie nie wiem co napisac: rezyser wzial jeden z najciekawszych sezonow F1, okraszony rywalizacja dwoch kierowcow o odmiennych filozofiach jazdy i zycia jako takiego. Calosc bardzo dobrze zmontowana, przy fajnej muzyce ktora slychac wtedy kiedy ma byc slyszana i ani sekundy dluzej. Filmow z wyscigami/samochodami nie ogladam duzo, ale czesto drazni mnie wybor rezysera co do ustawienia kamer przy konkretnych scenach na torze: nie wiem czemu ale tutaj jakos tak bardzo podobala mi sie cala robota zwiazana z ujeciami. Ogolnie polecam w sumie wszystkim. Nie trzeba byc fanem F1 zeby sie dobrze bawic, a moze i jest lepiej bo mozna czuc napiecie w wiekszej ilosci miejsc |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 104 gości