Waga ciężka - POLSKA
|
01-06-2016, 07:39 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2016 07:41 AM przez Hugo.)
|
|||
|
|||
RE: Waga ciężka - POLSKA
@Metzger
Co innego formalny zakaz, a co innego praktyka. Ja mam wielu znajomych, którzy w latach 80. wyjechali do Niemiec/Austrii/USA/Kanady i poza jednym przypadkiem wszyscy musieli zrzec się polskiego obywatelstwa jeszcze na etapie ubiegania się o obywatelstwo nowego kraju (przez pewien okres funkcjonowali jako bezpaństwowcy). W przypadku dzieci decyzję musieli podjąć rodzice, bo bez tego dziecko nie dostałoby nowego obywatelstwa. Tak było z Wolakiem (gdzieś o tym czytałem) i zapewne z Kownackim. Michalczewski był dorosły, więc sam się zrzekł polskiego obywatelstwa, chcąc dostać niemieckie. Taka jest światowa praktyka, jeżeli obywatel kraju biednego (dziadowskiego, politycznie niepoprawnego, nie demokratycznego) ubiega się o obywatelstwo kraju bogatego (szanowanego, mocarstwa itd itp). Ranga Polski zmieniła się na lepsze od lat 80. i w tej chwili zapewne Polaków traktują inaczej w podobnych przypadkach ( a już na pewno w EU). Zawsze były też wyjątki dla bogaczy, artystów, znanych sportowców. Bezproblemowo obywatelstwo USA bez zrzekania się polskiego załatwił np. Adamek, a wcześniej Gołota. Wracając do Polaków, to w późniejszych latach wielu z tych, co się zrzekło, wystąpiło do polskiej ambasady w przywrócenie obywatelstwa i dostało je bez problemów (nowej ojczyzny najczęściej o tym w ogóle nie informując, bo po co). Z bokserów np. Michalczewski i Wolak, ale Kownacki i Bińkowski chyba nie. http://www.the-best-boxers.com ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości