Fajne filmy, które polecacie
|
21-03-2016, 11:11 PM
|
|||
|
|||
RE: Fajne filmy, które polecacie
Ostatnio mam chrapkę na nadrobienie całej filmografii Tarantino i zaliczyłem Pulp Fiction oraz Wściekłe Psy.
Pulp Fiction mnie mocno rozczarował. Po tym co widziałem w innych filmach, po hypie jaki serwuje mi często i gęsto kuzyn (ma portfel Samuela ![]() Nie mówię, że jest zły, nawet przyjemnie mi zleciał seans, ale... jakoś tak bez ładu i składu. Wątek Umy - ledwie zarysowany i przedwcześnie zakończony. To samo z Travoltą - jakoś tak zszedł... Podobał mi się z kolei epizod boksera - zarówno wywód lubianego przeze mnie Walkena jak i ogólny ciąg przyczynowo-skutkowy był spoko. Ale tak to...no zlepek fajnych scen, ale bez większej głębi. Może za głupi na to jestem ![]() Wściekłe Psy mnie przykuły do fotela prawie tak mocno jak Nienawistna (bardzo podobne filmy). Minimalizm tego filmu, scena otwierająca, zamknięcie akcji w magazynie + fajne retrospekcje - naprawdę fajnie i zgrabnie to wyszło. Trochę mnie rozczarowała końcówka, bo "wszyscy i tak na końcu giną" pojawia się u Tarantino dość często, ale na szczęście jeden kolo wrócił z tymi diamentami w lepsze życie ![]() Ogółem filmy Quentina uważam trochę za oglądanie "na raz". Przyjemność czerpana ze spokojnego rozwoju akcji, z tych jego przydługich scen bez żadnych cięć, ze zgadywania komu co się i stanie i komu uda się dożyć do końca, kto jest zdrajcą, a kto się sfrajeruje - to wszystko jest spoko. Mimo wszystko, strasznie nierówno odbieram te filmy. Kill Bill mi się mega podobał, podobnie Wściekłe Psy czy Nienawistna. Z kolei Pulp Fiction i Bękarty Wojny po drugiej stronie barykady. Django było spoko, ale oglądałem dość dawno, więc musiałbym do niego wrócić. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości