Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście
|
17-09-2014, 04:22 PM
|
|||
|
|||
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście
Setki znaczących nokautów w historii boksu zrobiły na mnie wrażenie, ale wymienię tak na szybko te, które z jakiegoś powodu utknęły mi szczególnie w pamięci. Fajny temat, wraz z poznawaniem kolejnych historycznych walk będe uzupełniał swoją listę. Widzę @redd, że umieściłeś na swojej liście same klasyczne KO, ja natomiast wziąłem pod uwagę również noakuty techniczne, te często były równie efektowne jak te klasyczne
![]() Ezzard Charles vs Jersey Joe Walcott III, 1951-07-18 Legendarna walka o mistrzostwo świata wagi cieżkiej. Walcott zadał ten kończący lewy jakby od niechcenia, w marszu, kompletnie niesygnalizowane uderzenie, a miało taką wymowę. Bardzo ciężki nokaut, wszystko działo się w rundzie numer 7. Lennox Lewis vs Frank Bruno, 1993-10-01 Bruno w swoim prime miał w Wielkiej Brytanii status niemal Boga. W walce z Lennoxem sympatia publiczności była właśnie po stronie Franka i długo widzowie zgromadzeni w Cardiff Arms Park mieli powody do radości. Inicjatywa należała do zdecydowanie bardziej doświadczonego Bruno, który po 6 rundach prowadził walkę na punkty. Wszystko odmieniło się w rundzie 7, która i tak przebiegała pod dyktando Franka. W jednej z akcji Bruno naciskał Lennoxa przy linach, lecz wówczas przyszły dominator królewskiej kategorii skontrował silnym uderzeniem z lewej ręki odcinając rywalowi prąd. Walka trwała jeszcze chwilę, co było błędem ringowego.. Skończyło się to wszystko dosyć brutalnie. Lawrence Clay-Bey vs Elieser Castillo, 2003-06-06 Clay-Bey to bez wątpienia jeden z moich ulubionych ciężkich boksujących na przełomie XX i XXI wieku. Jest to zarazem pięściarz mocno niedoceniany. Walka z Castillo wyglądała tak jak większość pojedynków Lawrence'a. Wiele zwrotów akcji, wynik oscylujący wokół remisu i sporo silnych, czystych ciosów zarówno zadanych rywalowi, jak i zainkasowanych. Niestety tym razem to Clay-Bey był ofiarą. Gdy pierwszy raz oglądałem ten pojedynek, to ten piekielny podbródek Castillo wyprowadzony równo z gongiem kończącym dziewiąte starcie zrobił na mnie ogromne wrażenie. Lawrence padł jak ścięto drzewo. Michael Moorer vs George Foreman, 1994-11-05 Walka, która pozwoliła Foremanowi zapisać się w historii boksu. Małym paradoksem jest fakt, że patrząc na ostatnie walki w karierze Georga, to chyba właśnie walkę z Moorerem uznałbym za najsłabszą w jego wykonaniu. Walki z Savarese, Briggsem czy Morrisonem miały zdecydowanie bardziej wyrównany przebieg. Moorer za to na mojej karcie do momentu nokautu oddał Foremanowi tylko jedną rundę. Nokaut sam w sobie mocno nieszablonowy. Klasyczne uderzenie w punkt. Mike Tyson vs Evander Holyfield I, 1996-11-09 Walka która obejrzana nawet sto razy wywołuje ciarki. Fantastyczni pięściarze w fantastycznym pojedynku. Lanie jakie Mike zebrał w 10 rundzie to było coś wielkiego. I ten obrazek gdy Mike zbity jak pies i wyraźnie zamroczony udaje się do narożnika i bezradnie ogląda się za siebie na Holyfield'a... Legendarne obrazki. Runda 11 to już tylko dokończenie dzieła zniszczenia. Floyd Mayweather vs Victor Ortiz, 2011-09-17 Nokaut, który do dziś wzbudza wiele kontrowersji. Pomijając już zachowanie sędziego głównego (gdzie ten Cortez się patrzył?), to było to jednak zgodne z przepisami. Ortiz był zupełnie nieprzygotowany do przyjęcia tak silnych ciosów. Luźne nogi, luźna szyja i nagle dwa uderzenia, które mogły posadzić go na wózku do końca życia... Floyd Mayweather vs Diego Corrales, 2001-01-20 Żal mi było Corralesa patrząc jaką lekcę boksu daje mu Floyd. Mayweather raz za razem karcił walecznego przecież i klasowego rywala jakim był Diego. Tamtej nocy niestety "Chico" robił tylko za worek treningowy. Wszystko zakończyło się w 10 rundzie. Chyba najlepsza walka Mayweathera w karierze i jedna z bardziej bolsenych nocy dla Corralesa. Lamon Brewster vs Andrzej Gołota, 2005-05-21 Brewster to był pięściarz na którego była tylko jedna recepta - rywal nie mógł okazywać mu zbyt wielkiego respektu i po prostu odpowiadać agresją na agresję. W ten sposób dawało się go przełamywać i zdominować, tak jak zrobili to choćby Liachowicz czy Etienne. Andrzej jednak bardzo szybko dał się powalić, a w takich sytuacjach Lamon zachowywał się tak jak tygrys po upolowaniu i nagryzieniu zebry - nie zostawiał ofiary przy życiu. Andrzej padł jeszcze dwa razy i został po prostu zmiażdżony. Sergio Martinez vs Paul Williams II, 2010-11-20 Każdy z nas zapewne widział ten pojedynek i to co Sergio zrobił już w drugiej rundzie. "Punisher" był kapitalnym pięściarzem, bardzo imponował mi przede wszystkim fakt, że mimo tak wspaniałych warunków fizycznych lubił bić się w półdystansie przez co jego walki zawsze były ciekawe. Pierwsze starcie obu panów było znakomitym pojedynkiem. Rewanż zakończył się już w drugiej odsłonie, ale myślę, że dźwięk pękającej szczęki Williamsa do dziś roznosi się po Boardwalk Hall w Atlantic City. Manny Pacquiao vs Juan Manuel Marquez, 2012-12-08 Cóż, chyba jeden z najbardziej efektownych nokautów z ostatnich lat. Wielki Pacquiao zostaje brutalnie znokautowany przez odwiecznego rywala w przeszłości krzywdzonego przez sędziów punktowych w walkach właśnie z Filipińczykiem. Lepiej "Dinamita" nie mógł zakończyć czwartej walki z "Pacmanem". Władimir Kliczko vs Samuel Peter II, 2010-09-11 Pierwszy pojedynek pomiędzy tą dwójką stał na bardzo wysokim poziomie i miał niesamowity przebieg. Rewanż to już jednak emocje conajmniej dwie klasy mniejsze. Peter był już wówczas mocno zmęczony boksem, a bardzo ciężki nokaut od Ukraińca z 10 rundy był kolejnym gwoździem do bokserskiej trumny. Jose Luis Castillio vs Diego Corrales I, 2005-05-07 Chyba nie przesadzę jeśli napiszę, że była to jedna z najbardziej dramatycznych walk w historii boksu? Pomijając już przebieg tej walki (pokaz serca, klasy i determinacji), to chyba napiszę tylko o 10 rundzie w której Corrales po prostu zmartwychwstał. Żaden szanujący się kibic boksu nie może nie znać tej walki. James Toney vs Evander Holyfield, 2003-10-04 Evander miał to do siebie, że już na stare lata po bardzo wielu wojnach bokserskich wychodził do ringu bardzo często. Prześladowany przez komorników Holy niezlaeżnie od okoliczności zawsze prezentował się w ringu bardzo dobrze. Nigdy nie brakowało mu ambicji i serca do walki. Nigdy nie wychodził do ringu tylko po pieniądze, a zawsze postawą w ringu zasługiwał na szacunek. Mimo, że ten legendarny pięściarz walczył z takimi legendami jak Lennox Lewis, George Foreman, Mike Tyson i wieloma innymi, to chyba żaden z nich nie był w stanie sprawić mu takiego lania i tak bardzo odebrać ochoty do walki jak właśnie James Toney. Jedna z zaledwie dwóch porażek przed czasem Holy'ego, a przypomnę, że ten facet stoczył 56 zawodowych walk. Lennox Lewis vs Hasim Rahman I, 2001-04-22 Lennox wyraźnie lekceważył Rahmana i zapłacił za to ogromną cenę. Nokaut, który powaliłby chyba byka. Ingemar Johansson vs Floyd Patterson II, 1960-06-20 Druga z trzech walk pomiędzy tymi panami. Johansson był stopniowo rozbijany przez Pattersona, a cios jaki zainkasował w 5 odsłonie dosłownie ściął go z nóg. Jeden z bardziej efektownych nokautujących lewych sierpowych jakie w życiu widziałem. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - redd - 16-09-2014, 09:02 PM
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - Martin - 16-09-2014, 09:16 PM
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - Melvin - 17-09-2014, 03:50 PM
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - Sander - 17-09-2014 04:22 PM
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - KrychuTMT - 17-09-2014, 07:26 PM
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - Pakman - 17-09-2014, 08:12 PM
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - Gogolius - 17-09-2014, 09:36 PM
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - Mastrangelo - 18-09-2014, 07:55 AM
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - Wietnam - 11-10-2015, 03:21 PM
RE: Listy najbardziej pamiętnych nokautów jakie widzieliście - KrychuTMT - 11-10-2015, 03:54 PM
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości