Ciekawostki sportowe
|
22-08-2014, 11:34 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2014 11:38 AM przez kubala1122331.)
|
|||
|
|||
RE: Ciekawostki sportowe
Gogolius
Nie, nie ma już tej zasady ![]() ![]() Nie wiedziałem, że interesujesz się tenisem? Tyle razy zagaiłem mówiąc o tenisie i nikt nic nie odpisywał, aż w końcu zrezygnowałem. ATP Djoković - Federer - to będzie na 90% finał w tenisie. Po prostu patrząc na dyspozycję tych zawodników trudno sobie wyobrazić coś innego, choć w Toronto i Cincinnati Serb zawiódł. Zupełnie się nie zgodzę, że Murray po kontuzji pleców jest nikim. Sam w wywiadach przyznawał, że ten rok odpuszcza i gra tylko dlatego, żby utrzymać sie w pierwszej dwudziestce rankingu ATP, najchętniej by w ogóle nie grał, ale nie może sobie na to pozwalić. Pewnie zrobi swoje, dojdzie do pół/ćwierćfinału i dostanie baty jak w Wimbledonie z Rafaelem Nadalem. Ferrer może być groźny. Będąc w kiepskiej formie doszedł aż do finału w Kanadzie, gdzie zagrał całkiem fajny mecz. Jeśli jednak miałbym wskazać kogoś, kto przy dobrych wiatrach mógłby zagrozić tej dwójce to jest Grigor Dimitrov. Gość gra fantastyczny tenis, taka mała miniaturka Federera z najlepszych lat. Świetny technicznie, na dodatek znajdujący się w kapitalnej dyspozycji, Byłem w lekkim szoku widząc jego porażkę z naszym Jurkiem Janowiczem, ale nie wychodziło mu wtedy po prostu nic. Jestem pewien, że w tym czy przyszłym roku zdobędzie w końcu Wielkiego Szlema. Groźni mogą być jeszcze John Isner, Ernests Gulbis, Tsonga, ja liczę też na niezły występ Jurka Janowicza, bo gra całkiem fajny turniej w Winston Salem, gdzie dziś po północy zmierzy się w półfinale z Samem Querreyem. Jest w naprawdę dobrej formie, a wczorajsze dość niespodziewane zwycięstwo 6-4 6-2 w kapitalnym stylu z królem Challengerów, mającym 25 zwycięstw z rzędu Belgiem Davidem Goffinem. Martwi tylko trochę serwis Jurka, który już nie sieje tak spustoszenia jak w przeszłości. W pierwszej rundzie zagra z Serbem Dusanem Lajoviciem i jak na moje jest to średnie losowanie. Serb należy do tenisitów defensorów, z którymi Jurek jednak nie lubi grać. Ale ulubioną powierzchnią Dusana jest mączka, więc Polak powinien w czterech setach wygrać to spotkanie. Jednak później mogą zacząć się schody. W 2. rundzie rywalem Jerzego będzie najprawdopodobniej Kevin Anderson, który powinien poradzić sobie z Pablo Cuevasem. Kevin jest świetnym tenisistą, i jak będzie miał swój dzień jest nie do zatrzymania. Świetny serwis, znakomity forehand - będzie ciężko. W kolejnej rundzie czekać będzie np. Marin Cilić, więc każde zwycięstwo będzie bardz cenne. Liczę też na udział w pierwszej rundzie Michała Przysiężnego, który w decydującym meczu o awans zmierzy się z Japończykiem Tatsumą Ito. Dobry tenis Ito to już trochę przeszłość, ale nie byłbym pewny zwycięstwa Ołówka. Nie teraz, kiedy gra tak przeciętnie, choć w ostatniej meczu bardzo pewnie pokonał solidnego Kravchuka. Jednak zwycięstwo Tatsumy nad Alexem Bogomołovem Jr jest bardziej wartościowe. W deblach faworytem jest para Bryan/Bryan, z małym dopiskiem, że są oni w słabej dyspozycji, Ktoś może ich zdetronizować. Ja bym nieśmiało wskazał na parę Peya/Soares, grającą najlepiej w ostatnich tygodniach. WTA U kobiet jest sytuacja dużo mniej klarowna. Zdecydowane faworytki jak Williams i Azarenka albo borykają się z problemami osobistymi (Amerykanka), albo z kontuzjami (Białorusinka). Faworytek jest kilka, Williams wracająca do niezłej dyspozycji, co pokazała zwyciężając w Cincinnati, Sharapova, Halep, Kvitova, to chyba główne potencjalne zwyciężczynie. Mogą im zagrozić grająca ostatnio kapitalnie Aga Radwańska, może zawsze groźna Ana Ivanović ( ![]() ![]() ![]() ![]() W deblach stawiam na Errani/Vinci, bądż Black/Mirza. Mogą zaskoczyć jeszcze Peng/Hsieh, bądź Makarova/Vesnina jednak to wszystko ![]() Rozpisałem się troszkę, ale wiecie, tenis powoli awansuje u mnie na sport listę sportów nr 1-2, pewnie podczas trwania US Open się w ogóle nie wyśpię, ale na pewno będzie warto! |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości