WBC
|
20-05-2014, 05:35 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2014 05:36 PM przez RSC-2.)
|
|||
|
|||
RE: WBC
@Metzger
Ja jeszcze powrócę do twojej teorii wiary: (18-05-2014 10:22 PM)Metzger napisał(a): Co zatem? Dla mnie wartością najwyższą jest wolność, a więc wybieram stanie "obok" religii. Agnostycyzm-antyteizm. W ten sposób mam obiektywny widok na nie wszystkie, a nie mając wobec nich zobowiązań nie ograniczam swojej wolności. Wiara w siebie, w człowieka. Nie jest to łatwa droga, wręcz z tych najtrudniejszych, ale daje niesamowitą satysfakcję i siłę. Niestety podoła jej tylko niewielka garstka ludności. Elita. Tą formę wiary już przerabialiśmy . Po II wojnie zafundowali ją nam komuchy spod sierpa i młota. To właśnie oni zafundowali nam taką alternatywę dla wiary w Boga . Wolność, stanie „obok” religii, wiara w siebie w człowieka, to terminy którymi karmiła Polaków nieboszczka PZPR. Wszyscy doskonale wiemy jak zakończyła się dla Polski ta „zmiana wiary”. W tym okresie aby nie było oficjalnej „dwuwiary” członkom PZPR zabroniono chodzenie do kościoła. Wtedy „sekretarze partyjni” i wysoko postawienie członkowie PZPR „cichaczem” w odległych na drugim krańcu Polski kościołach chrzcili swoje dzieci, posyłali do komunii i jeździli na msze. Stąd wniosek że dla Polski, tradycji chrześcijańskich, wiary i kościoła nie ma innej alternatywy. My jesteśmy skazani na wiarę bo sami jej chcemy. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: WBC - RSC-2 - 20-05-2014 05:35 PM
RE: WBC - TonySoprano - 19-05-2014, 08:53 PM
RE: WBC - Wilczekstepowy - 14-12-2016, 10:56 AM
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 68 gości