Nie żyje Jose Sulaiman!
|
17-01-2014, 11:13 AM
|
|||
|
|||
Nie żyje Jose Sulaiman!
![]() Nie żyje Jose Sulaiman, twórca potęgi i wieloletni prezydent federacji WBC (World Boxing Council). Miał niespełna 83 lata. Organizacja WBC została utworzona 14 lutego 1963 roku w Meksyku z inicjatywy 12 państw: Stanów Zjednoczonych, Argentyny, Wielkiej Brytanii, Francji, Meksyku, Filipin, Panamy, Chile, Peru, Wenezueli, Portoryko i Brazylii. Sulaiman sam boksował amatorsko, potem był również promotorem, sędzią ringowym i punktowym, trenerem oraz członkiem Komisji Sportowych. W 1968 roku przyłączył się do struktur WBC, a 5 października 1975 roku został jednogłośnie wybrany prezydentem tejże federacji. Funkcję tę piastował aż do śmierci. Meksykanin w październiku przeszedł skomplikowaną operację serca. 30 grudnia stan jego zdrowia pogorszył się i już nie poprawił. Zmarł wczoraj w godzinach popołudniowych, o czym poinformował jego syn Mauricio. Sulaiman był postacią kontrowersyjną. Z jednej strony zarzucano mu różnego rodzaju machlojki, załatwianie spraw "pod stołem" i brudne układy z Donem Kingiem w latach 80. Z drugiej strony zrobił wiele dla poprawienia bezpieczeństwa w boksie, wprowadzając liczne regulacje. W czerwcu 2007 roku został wprowadzony do Galerii Sław. info z głównej. To co panowie? jeszcze Arum i King i świat bokserski będzie znacznie czyściejszy. O ile za Jose nie wstąpi jakiś kolejny kanciarz. Z jednej strony szkoda go jako człowieka. RIP. "..Ja też przesiedziałem życia część gdzieś na ławce więc wiem że powstanie z niej wcale nie jest łatwe..." |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości