Szpilka - Jennings
|
12-12-2013, 03:17 PM
|
|||
|
|||
RE: Szpilka - Jennings
(12-12-2013 09:34 AM)Hugo napisał(a): Nie zgadzam się z opinią, że walka na dystans to opcja bezpieczniejsza, niż półdystans dla kogoś, kto ma słabą obronę i niepewną szczękę (czyli w tym przypadku Szpilki). W półdystansie zbiera się więcej, ale słabszych ciosów. Natomiast po jednej bombie z dystansu może być koniec. Najgroźniejsze ciosy, jakie dotąd zainkasował Szpilka były z dystansu. Chodzi mi o drugi nokdaun w pierwszej walce z Mollo, po którym pozbierał się z największym trudem i o petardę zainkasowaną od McCline'a, po której uratował go gong. Owszem, były też 2 nokdauny z ręki Mollo w półdystansie, ale to nie były ciosy silne, tylko raczej bardzo precyzyjnie trafione (zresztą ten w drugiej walce to czystym przypadkiem, bo był bity na oślep, gdy Mollo znajdował się w rozpaczliwej obronie). 1. Bokser dążący do półdystansu, może również inkasować ciosy z dystansu. Jedno nie wyklucza drugiego. A bokser tak dziurawy jak Szpilka, pozbawiony do tego jakiegoś nadzwyczajnego balansu jeżli będzie napierał, to będzie zbierał uderzenia zarówno z bliska jak i daleka. Dystans niweluje ryzyko. Poza tym walcząc w półdysnatsie jest się bardziej narażonym na dostanie kontry wyrywającej z butów. A jak się nie ma obrony, to tak też się dzieje. Poza tym, tak jak napisałeś ciosy bite z daleka, z doskoku mają większą wymowę. Szpilka tak walczący ma większą szansę na nokaut. Zresztą oczekiwanie, że bokser który nie jest ustawiany jako swarmer, nagle zacznie się tak bić i będzie to robić wydajnie to myślenie życzeniowe. 2. Tak, ale pozbawiasz te sytuacje kontekstu. Szpilka w obydwóch sytauacjach stał przy linach i... tylko to. Przez ten fakt Artur był bardzo narażony na otrzymanie petardy. To nawyk do wyeliminowania, chociaż pewnie nie nastapi to od razu. To nie jest klasyczna sytaucja, gdzie Szpilka dostał bombę stojąc na środku ringu podczas szachowania na dystans. 3. Mollo to przeciętniak i jeżeli bokser przeciętny potrafi trafić na punkt nacierającego Szpilkę, to bokser 3 klasy lepszy będzie w stanie zrobić dokładnie to samo. Jak dla mnie jest to argument na to, żeby Szpilkę ustawić tak jak o tym pisałem. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 117 gości