Piłka nożna ogólnie
|
16-05-2013, 10:29 AM
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Ostatnio w polskiej lidze też widać tendencję do stawiania na młodych piłkarzy. Praktycznie w każdym zespole widzimy uzdolnionego młodzieżowca, co wynika raczej z krzyzysu finansowego polskiej piłki i tworzenia się tych tzw. kominów płacowych, do czego nie chcą już dopuszczać prezesi. Linetty, Łukasik, Furman, Żyro, Przybecki, Michalski z GKS i wielu innych, oni naprawdę mają to coś. Jednak brak akademii piłkarskiej w przypadku np Wsły Kraków to jest mały skandal. Dla mnie w dzienniku licencyjnym powinien być zapis o konieczności mienia akademii. Cieszy też to, że nastąpiła zmiana pokoleniowa wśród trenerów, którzy nie boją się stawiać na młodych - Rumak, Urban, Brosz, Kulawik itd. To jest ważne, bo jak np. patrzę na grę niektórych Czechów w Lubinie, czy Ilieva czy Jaliensa na tle Stolarskiego i Urygi to wielkiej różnicy nie widzę.
Co do Belgii, to jak przeglądałem ostatnio ich skład to jest dla mnie czarny koń mundialu w Brazylii. Pawie na wszystkie pozycje mają zawodników światowej klasy. Wątpliwości moje budzi jedynie trener, nie wiem czy Marc Wilmots, bądź co bądź legenda belgijskiej piłki, utrzyma na wodzy takie nazwiska i opracuje dla nich opowiednią taktykę. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 45 gości