Piłka nożna ogólnie
|
20-05-2019, 09:37 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2019 09:49 AM przez kubala1122331.)
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Gogolius
Na żadną rewolucję nie ma co liczyć. Odejdzie wielu zawodników, przewidywane są maksymalnie 2-3 transfery, nie licząc zawodników, którzy wrócą z wypożyczeń. Klimczak zapowiada, że Lech w przyszłym sezonie ma być budowany i nie stawia przed nim żadnych celów... Trener-debiutant na ławce to także kontrowersyjny pomysł U mnie bez optymizmu. Cieszą odejścia gości, którzy nie mieli już ambicji na grę w Lechu, a byli za słabi, żeby dać radę samymi umiejętnościami. Fajnie, że gra pod Żurawiem zauważalnie się poprawiła, czego najlepszym dowodem był wczorajszy mecz w Gliwicach. W tej drużynie jest potencjał, 3-4 mocne transfery (np. takie jak Tiba czy nawet Amaral) na odpowiednie pozycje to jednak absolutne minimum. Po odejściu Buricia i Putnocky'ego jedynym bramkarzem jest Mleczko, natomiast po oddaniu Janickiego, Vujadinovicia i Goutasa zostana średnio kontuzjowany raz na dwa tygodnie Rogne i legendarny już mega hiper talent Pleśnierowicz. Po prawdopodobnym transferze Gumnego i odejściu Wasielewskiego, na prawej obronie nie ma nikogo. Podobnie w środku pola - po odejściu Trałki i Gajosa zostałby jedynie Tiba, Skrzypczak i Moder. Także te dziury trzeba załatać. Jako, że nie ma w tym sezonie pucharów to uważam, że bramkarz, ŚO i dwóch ŚP by wystarczyło. No i prawy obrońca, jeżeli odejdzie Gumny. Nie miałbym bowiem z tym problemów, żeby tacy Moder, Mleczko, Puchacz, Skrzypczak, Pleśnierowicz, Tomczyk, Sobol czy Klupś byli pierwszymi zmiennikami na swoich pozycjach. Zazwyczaj tak właśnie jest w dobrze prowadzonych, średnich klubach. Pozostałe pozycje nie są źle obsadzone. Także, wartościowe transfery na te newralgiczne, kulejące w Lechu od lat pozycje mogłyby sprawić, że "Kolejorz" będzie mocny. Ale już niemal wiadomo, że ich nie będzie. Fajnie, że Piast mistrzem Polski. Fajna, romantyczna historia. No i zasłużyli, jak nikt inny w poprzednich sezonach. 19/21 punktów w grupie mistrzowskiej to coś, czego się nie spodziewałem nigdy po żadnym klubie, szczególnie w Ekstraklasie. W europejskich pucharach najpewniej dwa szybkie dwumecze w plecy, ale nikt im nie zabierze tego mistrzostwa. Nie zgodzę się, że Pogoń zagrała jak w poprzednich sezonach. Teraz nie odpuścili, nie wyjechali mentalnie na wakacje, tylko do samego końca walczyli, remisując z Legią, Piastem czy nokautując Cracovię w ostatniej kolejce. Bardzo solidny sezon. A może być jeszcze lepiej. Legii przyda się otrzeźwienie, buta, arogancja, chamstwo i buractwo wreszcie zostało ukarane. Jak ja im życzyłem tej kompromitacji po ich działalności w social mediach po meczu z Lechią. Takiej ilości prostactwa i arogancji dawno nie widziałem. Jeszcze to gadanie przed meczem Piast - Lech, apele do "Kolejorza", żeby się nie podkładał. Tak się skupili na wytykaniu Lecha, że sami zapomnieli przygotować się do meczu z Zagłębiem. Mam nadzieję, że będzie tylko gorzej. I jest na to spora szansa. Vuković na ławce i Mioduski jako prezes zapowiadają chude lata. A pieniążków nie ma, o czym świadczy internetowa zbiórka w celu utrzymania finansów klubu. Tfu, jak ja pluję na ten klub. Mogliby spaść do B-klasy ![]() Przyszły sezon może być ciekawy. Legia i Lech wcale nie muszą być faworytami do mistrzostwa, Piast pewnie zakotwiczy w okolicach 8-10 miejsca. Więc znów może być czas na kogoś nowego. Uważnie przyglądam się Cracovii, Pogoni i Lubinowi - w ostatnich rundach czynią regularny postęp i niewykluczone, że ktoś z nich powtórzy wyczyn Piasta z tego sezonu. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 47 gości