Piłka nożna ogólnie
|
19-04-2019, 09:59 AM
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Ajax niestety ma taką specyfikę i taki budżet, że musi sprzedawać swoich piłkarzy. Niemniej i tak zwiększają przychody z roku na rok, więc może za 5-10 lat na stałe zagoszczą w topie jak to było ponad 20 lat temu.
Przyznam, że dużo bardziej wolę żeby Juventus odpadał z Ligi Mistrzów w takich okolicznościach jak wczoraj niż rok temu. W poprzednim sezonie było lanie 0:3 u siebie, prowadzenie 3:0 na Bernabeu i gol z karnego w doliczonym czasie gry. Teraz Ajax był po prostu lepszy, świetnie zagrał drugą połowę, przeważał i o ile w drugim meczu z Atletico widząc grę Juve byłem spokojny o awans, tak od 50-55 minuty czułem w kościach, ze to się może źle skończyć. Tylko Szczęsnemu, Pjanićowi i ogólnie defensywnej części zespołu możemy mówić o zaledwie 1:2 i bramce wyszarpanej po stałym fragmencie gry. Bez tego, przy innej drużynie Ajax myślę że wcześniej by rozstrzygnął losy dwumeczu albo i wygrał wyżej. Zdecydowanie brakło ofensywnego szarpnięcia w drugiej części. Juventus od kilku lat woli w środku pola operować bardziej defensywnymi graczami jak Khedira, Can, Matuidi a nawet Pjanić, który woli spokojnie rozegrać w starym stylu Xabiego Alonso czy Riquelme niż przebojem wbijać w przeciwników. Przy średniej dyspozycji Dybali i braku na boisku Mandżukića, sam Ronaldo nie zawsze jest w stanie szarpnąć. Do tego Sandro czy Berndardeschi trochą gasną pod koniec sezonu. Na pewno przydałby się teraz ktoś taki jak Hazard, czyli typowy ofensywny pomocnik z ciągiem na bramkę. Zobaczymy jakie transfery zaproponują mistrzowie dyrektorzy z Turynu na przyszły sezon. Tak czy inaczej, ogromne brawa dla Ajaksu bo to co robią w tym sezonie to coś absolutnie pięknego, nie ukrywam że teraz to im życzę pucharu. Barcelona i Liverpool wygrali w cuglach swoje drugie mecze i przypieczętowali awans. O ile Manchester coś tam jeszcze poszarpał na początku, gdzie miał szanse na 1:0 a potem 1:1 o tyle Porto w ogóle oddało ćwierćfinał. Prawdziwą batalię z kolei mieliśmy w Anglii - City wygrało 4:3 ale odpadło z Tottenhamem. Przyznam, że zasiadłem do meczu oczekując po prostu dobrego widowiska, a tutaj pokaz przeszedł wszelkie oczekiwania. Jak to gdzieś przeczytałem, "skrót tego meczu powinien trwać 85 minut". Po prostu najlepszy mecz Ligi Mistrzów w tym roku, radosna postawa w obronie, konstruktywne podejście do ofensywy, takie mecze można oglądać. Oczywiście znów Pep Guardiola i City nie przeszły ćwierćfinału eliminowani przez angielską drużynę co boli. Los chciał, że dwaj wielcy faworyci spotkają się w jednym meczu półfinale (Barcelona - Liverpool), a dwa czarne konie w drugim (Tottenham - Ajax), bardzo chciałbym żeby wygrała drużyna z drugiej pary ale tak naprawdę zwycięstwo każdego zespołu poza Barceloną bardzo mnie ucieszy. Dobry jest ten sezon Ligi Mistrzów, co tu dużo gadać ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 59 gości