Fajne filmy, które polecacie
|
13-02-2019, 02:03 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2019 02:04 AM przez kubala1122331.)
|
|||
|
|||
RE: Fajne filmy, które polecacie
"Zimna wojna" ma taki problem, że w tym samym roku Alfonso Cuaron wyskoczył ze swoją "Romą". A "Roma" to obiektywnie patrząc film zdecydowanie lepszy, do tego osadzony w podobnych klimatach (sposób prowadzenia akcji, czarno-biały obraz). Myślę, że statuetka dla Cuarona jest już zarezerwowana w kategorii "najlepszy reżyser".
W filmie nieanglojęzycznym też będzie ciężko, bo oczywiście faworytem jest "Roma". Może natomiast być tak, że jeśli "Roma" dostanie nagrodę w głównej kategorii (a jest w top 2 najmocniejszych faworytów), to statuetka za "film nieanglojęzyczny" przypadnie komuś innemu. Jednak i wtedy może być ciężko, bo ta kategoria jest w tym roku bardzo mocno obsadzona. Nagrodzony Złotą Palmą "Manbiki kazoku" mojego ulubionego Hirokazu Koreedy wydaje mi się być wtedy takim głównym kandydatem. A jest jeszcze przecież znakomite "Kafarnaum", które może zostać nagrodzone zwz. na tematykę. Największe szansa ma Łukasz Żal w zdjęciach. Ostatnio został nagrodzony przez Stowarzyszenie Operatorów Filmowych, więc jego notowania zdecydowanie wzrosły. Ma dwóch piekielnie mocnych konkurentów - Cuarona ("Roma") i Robbiego Ryana ("Faworyta"). I znów, mimo wszystko, stawiałbym na Cuarona. Ogólnie wydaje mi się, że w tym roku "Roma" i "Faworyta" pozamiatają Oscary. Widziałem już wszystkie tegoroczne nominowane filmy i myślę, że zdecydowanie odstają na plus od reszty. Groźny może być jeszcze "Green book", bo wydaje się być filmem stworzonym pod Oscary. Taki podobny do francuskich "Nietykalnych", lecz, dla mnie, sporo lepszy. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 130 gości