Piłka nożna ogólnie
|
31-07-2017, 11:16 PM
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Jak przeczytałem na jaką kasę opiewa ten nowy kontrakt z Lotto to myślałem, że to są jakieś żarty. Nie wiem co Ekstraklasa miała na myśli przystajac na taką kwotę... Sprzedać lepszy produkt niż 3-4 lata temu dużo taniej, to się w głowie nie mieści. Widać, że u nas w piłce ryba gnije od głowy. Boniek uporządkował sprawy w PZPNie i od razu przełożyło się to na wyniki reprezentacji. Też chciałbym zobaczyć Bońka jako prezesa Ekstraklasy. Może i ligowa piłka poszłaby wreszcie zdecydowanie do przodu... Dobrze rokuje natomiast ten przyszły kontrakt telewizyjny. To chyba jedyna zaleta miliona stacji i tak mocno rozproszonych praw. 250 mln to byłaby naprawdę rozsądna kwota.
Natomiast co do powiększenia ligi to nie mam zdania. Twoje argumenty Martin mnie nie przekonują, bo w jednym meczu to Legia może zremisować z Realem. Zobaczymy jak wypadnie to na przestrzeni całego sezonu. Zupełnie nie sugerowałbym się też wynikiem Odry z Łęczną. Dzisiaj Opolanie to zwyczajnie lepsza drużyna. Górnik po spadku to inna drużyna, złożona praktycznie z samych juniorów i jeden z największych kandydatów do spadku. Tam zupełnie nie ma kto grać, a sugerowanie się tym, że to spadkowicz jest błędem. Oni rok w rok jechali za kasę z praw telewizyjnych, a teraz są biedakami nawet jak na standardy drugiej ligi... To samo Chojniczanka. Oni mieli wybitny sezon, którego już długo nie powtorza. Nie będę w szoku, Jak to końca będą walczyć o utrzymanie. No i ta Sandecja też mimo wszystko nie przekonuje. Okej, mieli trudny terminarz i ogólnie wybronili, ale dla mnie to najgorsza drużyna w lidze nie posiadająca żadnych atutów w ofensywie. Oglądałem ich wszystkie trzy mecze i naprawdę, nie stworzyli sobie ani jednej sytuacji na strzelanie gola. Kiedy trzeba bronić 0-0 jest okej, ale w końcu trzeba będzie grać o wygrane i sądzę, że wtedy nie będzie to tak dobrze wyglądało. Jednak mimo wszystko, esa37 powinna zostać zmieniona, bez podziału punktów nie ma kompletnie sensu. 30 meczów w sezonie to za mało. Pozostaje albo zwiększenie, albo zmniejszenie ligi. Chyba szedlbym w te pierwszą stronę. Jest kilka zespołów w drugiej lidze, które wnioslyby fajną piłkę do Ekstraklasy. Do tego liga kończyłaby trzy tygodnie wcześniej, więc zawodnicy mieliby normalne urlopy. Jest tylko jeden problem. Z tego co wiem, decydują o tym prezesi klubow Ekstraklasy. Który z nich zgodzi się, żeby jego drużyna dostała np. 2-3 mln mniej z praw telewizyjnych, aby podzielić to na dwie dodatkowe drużyny? Może Legii, Lecha czy Lechii. Ale ciężko mi sobie wyobrazić, żeby poszedł w to np. prezes Sandecji czy Termalicy, który tym samym zrezygnuje z 20-30% kasy w budżecie... To nie jest wszystko takie łatwe, jak wydaje się na papierze, ale miejmy nadzieję, że prezesi pójdą wreszcie po rozum do głowy i wybiorą rzecz najlepszą dla całej ligi, a nie dla nich indywidualnie. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 33 gości