Fajne filmy, które polecacie
|
12-03-2017, 08:48 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2017 09:06 PM przez Gogolius.)
|
|||
|
|||
RE: Fajne filmy, które polecacie
Logan: Wolverine.
Dopełnienie trylogii po X-Men:Geneza i Wolverine, filmach innych od reszty ekranizacji o X-menach. I tak jak Wolverine różni się od Przeszłości, która nadejdzie, tak Logan różni się od Wolverine'a. Film, który mieści się w moim osobistym zbiorze filmów "tak dobrych, by je znów obejrzeć i tak męczących, że sił na powtórne oglądanie brak". Film jest ciężki, smutny, zakurzony. Cierpienie fizyczne i psychiczne bohaterów wylewa się z ekranów litrami. Patrzenie na to, aż boli. Jest brutalnie - poprzednie filmy przy tym to kaszka z mleczkiem, najwyższa kategoria wiekowa w USA w pełni zrozumiała. Ogółem widać, że reżyser nie musiał się niczym przejmować: żadnego myślenia i wiązania filmu z poprzednimi czy przyszłymi, żadnego rozmyślania o rekordach sprzedaży. Co do fabuły: mutanty wymierają. Mamy 2029 rok. Styrany i zniszczony życiem Logan dorabiający sobie jako taksówkarz limuzyny opiekuje się chorym Xavierem i zbiera na wymarzony jacht. W ich losy wplata się postać małej Laury, która staje się powodem do odbycia długiej, męczącej, brutalnej podróży. Mamy więc kino drogi: podróż przepleciona postojami. I o ile w pewnym momencie myślałem, że już styknie tych przystanków i zbliżamy się do końca, to historia nabrała jeszcze mocniejszego rozpędu, dała kopa i popędziła dalej. Jackman jest super. Chyba ucieszył się, że nie musiał się golić. Stewart jest super - Xavier dostał od życia po tyłku i to widać. Dafne Keen to perła i mam nadzieje, że przedwczesna sława jej nie zaszkodzi. Holbrook i Merchant - tak samo, znaleźli się tam gdzie mieli się znaleźć. Jedynie rola dr Rice'a granego przez Richarda Granta była stereotypowa. Moje odczucia i porównanie tego filmu do innych X-menów dobrze oddaje cytat Wolverine'a, który widzi małą Laurę czytającą komiksy właśnie o grupie mutantów: "było inaczej i nieprzyjemnie". 9,5/10 |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 121 gości