Ranking P4P forum Bokser.org
|
25-10-2015, 12:40 AM
|
|||
|
|||
RE: Ranking P4P forum Bokser.org
Cotto w poczekalni a Lara na 9 miejscu
![]() |
|||
25-10-2015, 09:54 AM
|
|||
|
|||
Danny Garcia w poczekalni a Lara na 9 miejscu?
![]() Ranking ogólnie spoko, ale ten Erislandy trochę psuje obraz....już prędzej widziałbym kogoś z trójki: D.Garcia (gość z takim resume poza dychą to jednak lekkie nieporozumienie), Thurman, Stevenson. |
|||
25-10-2015, 11:11 AM
|
|||
|
|||
@Martin
Jeżeli przyjmiemy ze Lara wygrał z Williamsem i Alvarezem, dodamy do tego Trouta, Vanesa, cenny remis z moliną, Angulo (lepszego niż dziś) to rozkład Kubano wygląda bardzo mocno.. Wg mnie lara powinien w top10 być ![]() https://www.youtube.com/watch?v=3rq8iKZnRyc |
|||
25-10-2015, 11:29 AM
|
|||
|
|||
Kurde, napisałem wypracowanie, to mi się komputer sam wyłączył. Więc jeszcze raz
![]() Przede wszystkim, zgadzam się z Wami, że Danny Garcia, Miguel Cotto, a także Andre Ward zasługują na "10", jednak moja lista nie jest z gumy i trzeba było wybrać 10 nazwisk. O ile pierwsze siódemka jest dość oczywista, to od razu z miejsca trzeba sobie powiedzieć, że różnice pomiędzy ósmym Waltersem, a 13. Wardem są kosmetyczne. Zacznijmy może od Lary. Jak dla mnie jest to geniusz boksu, który w każdej walce pokazuje kapitalny boks, do tego mieszczący się w moim guście (kwestie subiektywne). Jednak Kubańczyk broni się także resume (ja oceniam realne wyniki walk, nie krzywdzące werdykty): Rodriguez, Smith, Alvarez, Trout, Angulo, Martirosyan, Williams, Molina - jak dla mnie wystarczające nazwiska, aby realnie brać go pod uwagę do TOP10. A jeśli weźmiemy pod uwagę niesamowity styl, w którym do zera ośmieszył Canelo, to moim zdaniem to miejsce mu się należy. Nie powiem, Danny ma podobne resume, ale styl już nie robi na mnie takiego wrażenia, a wpadka z Herrerą tylko to zdanie potęguje. Thurmana i Stevensona z całą sympatią, ale zupełnie nie widzę jeszcze w TOP10. Nie ta klasa. Jeśli chodzi natomiast o Cotto - niektórzy powiedzą, że miejsce w dyszce należy mu się jak psu buda. Nie będę miał argumentów, żeby temu zaprzeczyć, bo Portorykańczyk to fantastyczny bokser z kapitalnym resume. Jednak ostatnie lata nie zachwycają, a do tego Miguel swój prime miał parę ładnych lat temu, kiedy jeszcze nie rozumiałem dobrze boksu zawodowego ![]() Jeśli natomiast chodzi o Waltersa, to jestem pod wrażeniem do dziś jego walki z Donairem. On tam pokazał kosmiczny boks. Swoją wielką klasę udowodnił ze świetnym Marriagą, którego strasznie łatwo wypunktował. Nie będę się spierał, że jego resume jest choćby porównywalne z Cotto, Garcią czy Bradleyem, ale jednak wydaje mi się, że w ringu pokazuje wyższą klasę pięściarską niż ci panowie. Jeśli dodamy do tego kwestię, że Nicholas to jeden z moich ulubionych bokserów, to 8. miejsce jest dla niego w sam raz w moim rankingu. Co do nazwisk proponowanch przez kolegę Rambo do poczekalni to kolejno: - Estrada - pełna zgoda, zapomniałem o nim, ale niestety nie mogę już edytować mojego postu ![]() - Inoue - jeszcze nie... zwycięstwo z Narvaezem imponiujące i kapitalne. Jednak od tego czasu nie miał możliwości udowodnienia swojej klasy pięściarskiej, kolejną walkę stoczy dopiero rok po tamtym zwycięstwie. Warto też wspomnieć, że w pojedynku z Ryoichim Taguchim już tak genialnie nie wyglądał. Jeśli jednak w walce z Parenasem pokaże świetny boks, to spokojnie znajdzie się w poczekalni. - Uchiyama - nie mam przekonania do chłopaka. Zwyczajnie. Jest dobry, w niektórych rankingach jest w 10, ale według mnie jest to przesadzone. Ale fakt, w poczekalni powinien się chyba znaleźć. |
|||
25-10-2015, 11:45 AM
|
|||
|
|||
(25-10-2015 12:34 AM)rambo7003 napisał(a): Walters az na 8. a Garcii w top 10 brak ? Dodac chyba by nalezalo, ze to nie byli Nonito i Vic ze swoich najlepszych lat. Donaire po Rigo jakby stracil czastke siebie. Vic, mial juz swoje lata, a chyba najlesza z ostatnich walk z wielkim rywalem, to wlasnie porazka z Donaire, gdzie do czasu zakonczenia bardzo fajnie sie go ogladalo V.D. ![]() |
|||
25-10-2015, 02:18 PM
|
|||
|
|||
Co do Garcii, to wysokie miejsce w rankingu P4P należało mu się, gdy był podwójnym mistrzem w super lekkiej. Jednak ostatnie półtora roku nie przynosi mu chwały, mimo braku porażki w tym czasie. Zwakował swoje pasy ( robiąc wrażenie, że boi się Postoła), urządził jakąś głupią pokazówkę z Petersonem, a w półśredniej na razie pokonał tylko rozbitka Malignaggiego. Póki co, to on w WW jest w 2 lidze. Przypomnę, że Romana Gonzaleza nikt nie dostrzegał w okresie gdy 2 lata czekał na title shota w muszej po zwakowaniu pasa w junior muszej. Mam na myśli oficjalne rankingi, bo sporo kibiców o nim pamiętało.
http://www.the-best-boxers.com ![]() |
|||
28-10-2015, 02:45 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2015 02:47 PM przez Gogolius.)
|
|||
|
|||
Cytat:Jeśli natomiast chodzi o Waltersa, to jestem pod wrażeniem do dziś jego walki z Donairem. Zwycięstwo cenne, ale mimo wszystko jakość osłabiana przez sporą różnicę wagową. Oczywiście to nie Waltersa wina, że Donaire wepchał się do piórkowej - po prostu wykorzystał szansę. Mimo wszystko to zwycięstwo dużego piórkowego (a nawet super piórkowego) z kogutem/super kogutem. Choć oczywiście Walters to IMO pięściarz klasy top 20 p4p. Cytat: Ranking ogólnie spoko, ale ten Erislandy trochę psuje obraz....już prędzej widziałbym kogoś z trójki: D.Garcia (gość z takim resume poza dychą to jednak lekkie nieporozumienie), Thurman, Stevenson. Lara to lider junior średniej, tacy zawodnicy z miejsca powinni być w top15. Danny Garcia to wieloletni lider 140 lbs ale jego brak w topce mogę zrozumieć z prozaicznego powodu: obniżył loty strasznie, a konkurencja nie śpi. Ja po Matthysse widziałem go nawet w top5, natomiast później przegrana/ledwo wygrana walka z Herrerą + Salka, który samym swoim jestestwem obniżył resume Garcii + minimalne zwycięstwo nad Petersonem, ktory nie ukrywajmy, jest do bólu przeciętny i te jego pasy zamydlają obraz. Garcia ma bardzo mocne resume i wg mnie to kandydat do top10, ale niech wygra kolejną dużą walkę. Stevenson to w ogóle... jego jedyne sensowne nazwiska to Fonfara i punch na Dawsonie dość dawno temu. Robi się z niego mistrz, a la Kliczko z najgorszych lat. Do tego wypada blado przy Kovalevie, który zdominowal Hopkinsa, wygrał z Pascalem i znów na owego Pascala się szykuje. Cytat:Ranking ogólnie spoko, ale ten Erislandy trochę psuje obraz....już prędzej widziałbym kogoś z trójki: D.Garcia (gość z takim resume poza dychą to jednak lekkie nieporozumienie), Thurman, Stevenson. [\quote] To że bokser jest past-prime, jak sam przyznałeś nie ma znaczenia (gdyby to był jakikolwiek wyznacznik, to nie byłoby Floyda czy Pac-Mana w rankingu). Pisałem już w temacie o Miguelu, że takie mam wrażenie że ludzie myslą że obniżył loty i ciągle pokutuje za porażkę z Troutem. Od tego czasu odbudował się, zdobył pas mistrzowski i wygrał w obronę z dobrym zawodnikiem w bardzo dobrym stylu. Jak dla mnie prezentuje się lepiej niż Bradley, który teraz jest na takim etapie jak Cotto jakiś czas temu (porażka z dobrym Pac-Manem vs porażka z dobrym Troutem), tylko że Cotto już zdążył się odbudować i jest na wysokiej fali, a przed Bradleyem dopiero ta sytuacja (Rios). Dlatego mimo wszystko zamieniłbym ich miejscami i ew. wrócił do ustawienia 10. Bradley i poczekalnia Cotto, jeżeli Cotto przegrałby z Canelo a Bradley wygrał z Riosem. Tak się w sumie rozpisałem, ale dość podobnie widzę topkę jak Kubala: 1. Golovkin (+2) 2. Kovalev (+2) 3. Kliczko (+3) 4. Pacquaio (-2) 5. Lara (!) 6. Cotto (!) 7. Crawford (+3) 8. Danny Garcia (!) 9. Kell Brook (!) 10. Timothy Bradley Moja topka to dopiero druga topka w tym roku więc mam tutaj prawdziwe trzęsienie ziemi. Wyrzuciłem z topki: - Floyda (koniec kariery) - JMM (bardzo długo nieaktywny, możliwy koniec kariery, kontuzja) - Rigondeaux (nieaktywny 10 miesięcy, zazwyczaj czekam rok ale nie zanosi się, żeby Rigo zaboksował w tym roku) - Froch (koniec kariery) Wypadło mi więc czterech zawodników, stąd bardzo dużo wykrzykników (nowi bokserzy w zestawieniu). Na czele Golovkin - tylko dlatego, bo był wyżej niż Kovalev w poprzedniej rozpisce. Wyżej cenię resume Rosjanina (Pascal, Hopkins to lepsi bokserzy niż każdy skalp Gienka). Golovkin jednak boksuje bardzo często przez co nadrabia ilością - jeżeli Kovalev w najbliższej walce wygra z Pascalem to będzie nr1 chyba że Golovkin wygra z kimś bardzo mocnym (tylko z kim?). Jeżeli znów przez kolejne cztery miesiące Golovkin wbije dwa nokauty, a Kovalev będzie szukał rywala - to wstawię Kazacha. Do tego duetu dorzucamy Kliczkę, który zaczyna się wreszcie rozkręcać - czekamy na Fury'ego a potem jest Glazkov - te dwa zwycięstwa dadzą mu spokojnie top3, dużo zależy od walk Gienka i Kovaleva. Ogólnie rzecz ujmując uważam, że obecnie nie mamy króla p4p, ale jest ścisła trójka dominatorów swoich kategorii, z których każdy może być liderem. Z drugiej strony wpadka któregoś z nich (a za wpadkę uznaję już słabszego rywala w porównaniu do oponentów) sprowadza go z automatu na trzecie miejsce. Czwarty Pacquaio ale bez przekonania, zobaczymy co pokaże w kolejnej (ostatniej?) walce. Niemniej za porażkę z Floydem zbyt nisko nie mogę go wyrzucić bo to żaden wstyd. Piąty jest Lara - paradoks, że nie było go wcześniej a tutaj debiutuje na piątym miejscu. No ale wynika to z tego co napisałem, dawno nie robiłem rankingu, połowę wywaliłem no to niejako miejsca 5-10 układałem od nowa. Bardzo cenię Kubańczyka, uważam go za lidera 154 funtów, ma bardzo dobre resume i mimo, że jego najbliższy rywal to Zaveck to ogólnie uważam że daje radę w średnio obstawionej junior średniej (odejmijmy braci Charlo z którymi się kumpluje, czołówkę z którą już walczył - Trout, Canelo, Smith, Molina) - niewielu potencjalnych rywali. Troche zaszkodził mu Floyd, który miał dwa pasy 154 i kisił je walcząc w 147 przez co brakuje tutaj takich pełnoprawnych mistrzów, z którymi mógłby unifikować. Szósty Cotto - argumenty dałem wyżej. Pomijając wpadkę z Troutem (skądinąd bardzo dobrym i niewygodnym zawodnikiem) to Cotto notuje bardzo dobrą passę od wielu lat + dał bliską walkę Floydowi. Wlaściwie od porażki z Pac-Manem ma bardzo dobrą serię. Jak przegra w sposób bezdyskusyjny z Canelo to może go wyrzucę, ale na chwilę obecną uważam że powinien tu być. Siódmy Crawford - zamykał mi wcześniej topkę, teraz nie wiem jak go oceniać bo mimo że ma pas w 140 funtach to jednak rywale nie powalają na kolana. Ale jednak pewną klasę reprezentuje - ma teraz masę możliwości w junior półśredniej więc niech korzysta. Danny Garcia - następny co do którego nie jestem przekonany. Bardziej za przeszłość niż przyszłość, zobaczymy w jakiej wadze będzie boksował. Biorąc pod uwagę, że poczekalnia jest bardzo mocna, może (znowu) wylecieć z mojego rankingu. Kell Brook - w sumie awansował głównie przez to jak świetnie poczyna sobie Porter (który u mnie bardzo blisko, w poczekalni). Samo resume Kella bez Portera wygląda średnio, szkoda tej kontuzji i faktu, że wypadła walka z Riosem. Niemniej na pewno potencjał jest choć trzeba to udowodnić. Bradley - obniżył loty (głupia walka z Pacquaio, głupia walka z Chavesem) ale to jednak wciąż wysoki poziom. Na moje powinien wygrać z Riosem co sprawi, że jego obecność w top10 z powrotem będzie pełnowartościowa. Poczekalnia (kolejność losowa): Walters, Lomaczenko, Postol, Matthysse, Porter, Thurman, Khan, Rigondeaux, Donaire, gdzieś dalej Canelo, ciągle czekam na mistrza cruiser, który by się tu nadawał, może Povietkin jakby wygrał z Wilderem? Sporo nazwisk na pewno jest. Wielki nieobecny: oczywiście Roman Gonzalez. Nigdy nie wrzucę do takiego rankingu boksera, którego nie widziałem żadnej całej (długiej) walki. Muszę nadrobić jego potyczki, potyczki Estrady czy Vilory, poczuć klimat "małego Golovkina" i wtedy zapewne wyląduje jak u większości w top5 a może i wyżej. |
|||
28-10-2015, 03:13 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2015 03:17 PM przez rambo7003.)
|
|||
|
|||
Gogolius
Nadrób koniecznie, brak Gonzaleza aż razi ![]() https://www.youtube.com/watch?v=3rq8iKZnRyc |
|||
28-10-2015, 03:17 PM
|
|||
|
|||
Wolę tak niż wstawiać go w ciemno "bo inni też go mają"
![]() Mam tylko nadzieję, że nie stanę się jakimś oportunistą który będzie uważał Romana za przereklamowanego (a jak znajdują się hejterzy GGG czy Kovaleva to wszystko możliwe). |
|||
28-10-2015, 04:55 PM
|
|||
|
|||
W sumie jak tak teraz patrzę to trochę pozmieniałbym miejsca 8-10. Na pewno Lara przeskoczyłby Waltersa i na 10 miejsce zamiast Tima dałbym Cotto. @Gogolius mnie przekonał, że na ten moment Miguel jednak powinien się znaleźć w tej dyszce. Uwzględnię to na pewno już w nowym rankingu i pewnie będzie trochę zmian, bo wyleci też nieaktywny Rigo, a przed nami kilka ciekawych walk z Canelo - Cotto na czele.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości