Andre Berto vs Jesus Soto Karass
|
28-07-2013, 05:06 PM
|
|||
|
|||
Andre Berto vs Jesus Soto Karass
Andre Berto vs Jesus Soto Karass Data:27-07-2013
Miejsce walki: AT&T Center, San Antonio, Texas, USA Stawka walki: NABF w półśredniej Sędzia ringowy: Jon Schorle Sędzia punktowy 1: Cathy Leonard (105-103 Berto) Sędzia punktowy 2: Hubert Minn (104-104) Sędzia punktowy 3: Michael Mitchell (105-103 Karass) Link do nagrania: http://filecloud.io/lo74rkv5 O walce: Karass vs Berto 1.10-9 2.9-10 3.10-9 4.10-9 5.10-9 6.10-9 7.9-10 8.10-9 9.10-9 10.10-9 11.9-9 --- 106-101 Berto całą walkę był rozbijany przez agresywnie boksującego Meksykanina. Przewaga Karassa była dosyć wyraźna. Jak dla mnie Berto wygrał maksymalnie cztery rundy. Punktacje wskazujące przewagę Berto i remis wydają się podejrzane. Gdyby Berto dotrwałby do ostatniego gongu, to Meksykanin wygrałby przez MD. |
|||
28-07-2013, 07:28 PM
|
|||
|
|||
RE: Andre Berto vs Jesus Soto Karass
Dokładnie tak samo punktowałem, tylko ta jedenasta powinna być 9:10 dla Berto, czyli 106:102 Karass po jedenastu rundach. Pani Cathy Leonard leci na czarną listę, nie mam pojęcia jakim cudem znalazła 6 rund wygranych przez Berto.
|
|||
28-07-2013, 10:40 PM
|
|||
|
|||
(28-07-2013 07:28 PM)Matys napisał(a): Dokładnie tak samo punktowałem, tylko ta jedenasta powinna być 9:10 dla Berto, czyli 106:102 Karass po jedenastu rundach. Pani Cathy Leonard leci na czarną listę, nie mam pojęcia jakim cudem znalazła 6 rund wygranych przez Berto. 11 tak wypunktowałem - Karass był lepszym zawodnikiem więc 10:9 dla niego, ale że leżał na deskach to -1 pkt, więc wychodzi 9:9 10:9 dla Berto byłoby przy rundzie remisowej 10:10. 6 rund dla Berto to kolejna punktacja z cyklu "śmiech na sali". |
|||
29-07-2013, 08:22 AM
|
|||
|
|||
Nie, to tak nie działa z tą punktacją po nokdaunie Jak był liczony to może zredukować do 10:9, ale nie będzie nigdy punktacji 9:9, chyba że Berto zabraliby punkt. Gdyby w tej rundzie Berto też leżał, to nie byłoby 9:8, tylko 10:9 dla Karassa.
|
|||
29-07-2013, 01:27 PM
|
|||
|
|||
Nie Można zredukować do 9, jeżeli bokser był gorszy w starciu. Wtedy bokser A ma 9 pkt (10 na starcie, -1 bo był gorszy), bokser B ma też 9 (Powinien dostać 10 za to, że był lepszy, ale dostaje 9 bo -1 z nokdaun). Liczba 10 jest zawsze punktem wyjścia i odejmuje się od niej punkty względem wydarzeń ringowych. Wydaje mi się, że punktacja 9-8 byłaby poprawna.
|
|||
29-07-2013, 03:02 PM
|
|||
|
|||
PUNKTOWANIE WALK - BOKS
ZAWODOWY O losach trwających pełen dystans walk w boksie zawodowym decyduje trzech sędziów punktowych (czasami, głównie na Wyspach Brytyjskich, sędzia jest jeden i jednocześnie pełni funkcje ringowego oraz punktowego), którzy wynik każdej rundy zapisują na swoich kartach punktowych, sumując wszystko po zakończeniu walki i przekazując swe oceny sędziemu ringowemu. Do odniesienia zwycięstwa wystarczy przychylność dwóch arbitrów. PUNKTOWANIE RUND Punktem wyjścia dla każdego z sędziów przy punktowaniu poszczególnych starć jest stan 10:10. Zawodnikowi, który zdaniem arbitra był lepszy w danej rundzie przyznawane jest zwycięstwo 10:9, a wraz z każdym nokdaunem od dorobku pięściarza, który był liczony odejmuje się jeden punkt (10:8 w przypadku jednego nokdaunu, 10:7 przy dwóch itd.). Jeżeli jednak do momentu nokdaunu bokser, który ląduje na deskach ma wyraźną przewagę w danej rundzie i równie dobrze radzi sobie po podniesieniu się z podłoża, zwykle sędziowie punktują takie starcie 10:9 na jego niekorzyść (przykład – czwarta runda pojedynku Adamek – Cunningham). Zwycięstwo w stosunku 10:8 i może zostać zawodnikowi zapisane również wtedy, gdy nie udało mu się powalić rywala na matę. Warunkiem jest trzyminutowa dominacja, przejawiająca się ciągłym, skutecznym atakiem, na który znajdujący się w defensywie rywal nie potrafi znaleźć odpowiedzi. Inną możliwością dwupunktowej bądź wyższej wygranej pomimo braku nokdaunu, jest odjęcie zawodnikowi punktu (wskutek faulu) z polecenia sędziego ringowego. CO SIĘ PUNKTUJE Punktując walki, sędziowie zwracają uwagę na następujący elementy: - Effective Aggressiveness – efektywne nacieranie na przeciwnika, a więc takie, któremu towarzyszy skuteczne zadawanie ciosów. Bokser, który pozostaje w defensywie, również może liczyć na pozytywną ocenę w tym aspekcie, jeżeli to on inicjuje wymiany (i, rzecz jasna, jest skuteczny). - Defense – wszelkie elementy składające się na defensywę zawodnika, takie jak bloki, uniki, parowanie, zejścia z linii ciosu itd. - Ring generalship – umiejętność narzucenia rywalowi swojego stylu walki. - Clean punching – ciosy czyste, a zatem zadane prawidłową częścią rękawicy i mijające blok rywala. Im silniejsze, tym większa ich wartość. Jednak nie małem racji. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości